вторник, 12 август 2014 г.

България доставяла оръжие на ИДИЛ в Ирак

Оръжия, произвеждани в България, са били продавани на „Ислямска държава“ в Ирак, каза пред РИА Новости източник от военно-дипломатическите среди в Русия. Само за два дни – 9 и 10 август, САЩ нанесоха няколко въздушни удара по позициите на ислямистите, използвайки безпилотни самолети. Именно САЩ обаче бяха основният доставчик на военна техника за „Ислямска държава“ – техният главен съюзник в борбата срещу проправителствените войски на Башар Асад.
Според РИА Новости западните спецслужби имали задачата да осигуряват „проверени“ доставчици за Близкия Изток. Именно службите са отговаряли за преноса на оръжието, организацията на парични трансфери, транзита и доставката им в Близкия Изток, маскирани като смъртоносни "хуманитарни" стоки.

В началото на 2013 г. е доставена военна техника, произведена в България, Хърватия, Румъния и Украйна, доверява източникът на агенцията.

Той посочва, че от България са били внесени бронетранспортьори, стрелкови оръжия, гранатомети, патрони. Хърватия е осигурила артилерийски системи, а Румъния – танкове и стрелково оръжие. Украйна е въоръжила ислямските радикалисти с бойна техника за пехотата.

Въоръжението се осъществявало чрез фирми-еднодневки, специално създадени за изпълнението на една-две поръчки. В договорите като краен получател фигурирали други организации и страни.

„Ислямска държава на Ирак и Левант“, която по-късно се преименува на „Ислямска държава“, е главната организация на близкоизточните въстанически сунитски групировки. Тя е създадена на 15 октомври 2006 г. Бойците на „Ислямска държава“, които до последно воюваха в Сирия, присъединиха към себе си сунитите от Ирак, военни, служили още в армията на Саддам Хюсеин, както и малки терористични групи.