сряда, 24 септември 2014 г.

Възможностите на САЩ и Русия за светкавичен конвенционален удар в рамките на 1 час! Инфографики

САЩ усилено разработват концепцията за нанасяне на незабавен глобален удар, пише в. "Комсомолская правда".

Тя се разработва от 2010 г. и предвижда Вашингтон да поразява която и да било точка на земното кълбо най-късно до 1 час след вземането на решението.

Атаката ще бъде конвенционална, т.е. неядрена. Причината е, че атомна бомбардировка потенциално води след себе си до аналогичен отговор, обясняват анализатори във Вашингтон. Американците са уверени, че без употребата на ядрено оръжие никой не може да им се опъне.
В САЩ системата е известна като Prompt Global Strike, или съкратено PGS.

"Задачата на нашата система е да нанесем бърз и точен удар по който и да било регион в света в случай на конфликт или извънредна ситуация. PGS ще допълва подразделенията, които ще бъдат разположени първи в района, експедиционните военно-въздушни сили, които ще бъдат разположени в продължение на 48 часа, и бойни ударни авиационни групи, които ще бъдат готови да влязат в битка в дадения район до 96 часа." Това заявява американският генерал Джеймс Картрайт - един от създаделите на системата PGS и бивш зам.-шеф на Обединеното командване на началник-щабовете.
От думите му става ясно, че концепцията предвижда още преди кракът на американски войник да е стъпил на вражеска територия, главните сили за отбрана, управлението и стратегическите обекти на врага да бъдат извадени от строя чрез мощни точкови удари.

Американците смятат да използват най-различни инструменти за своя незабавен глобален удар.

Първият и вероятно най-реалистичен са междуконтиненталните ракети с морско базиране "Трайдънт II D5". Те имат високоточни неядрени бойни блокове, но това засега е единственият им работещ компонент.

САЩ тестват също така хиперзвукови крилати ракети. Изпитанията обаче не са толкова успешни. Едва през май 2013 г. Вашингтон постигнал успех в тази област при опити над Тихия океан. Тестват се и други хиперзвукови апарати като "Фалкон HTV-2" и AHW) Но засега янките не успяват да комбинират огромната скорост, управляемостта и далечината на полета на бойните системи. Въпреки редицата провали при изпитанията обаче Пентагонът не спира проектите. Целта е страшно привлекателна. Конструкторите са убедени, че подобни ракети могат изобщо да не бъдат комплектовани с бойна глава, тъй като техните скорост и енергия ще бъдат достатъчни за поразяване на целта с директно попадение.

САЩ разработват и кинетично оръжие, което на майтап специалистите наричат "Божи жезъл". Това са тежки волфрамови стърготини. Те ще бъдат хвърляни върху целта от голяма височина. По време на тестовете американците стигнали до заключението, че един "жезъл" с дължина 6 метра и дебелина 30 сантиметра ще порази целта със скорост 3500 метра в секунда. А в точката на удара ще бъде освободена енергия, чийто еквивалент ще се равнява на взрива на 12 тона тротил. И тук обаче конструкторите все още имат сериозни проблеми.

"Въпреки това американците ще разполагат с това оръжие през 2017 или 2018 г. Но дотогава и
ние ще имаме нашия отговор на него", заявява пред "Комсомолская правда" руският зам.-министър на отбраната Юрий Борисов.

Руски експерти вече са класифицирали PGS като една от главните нови заплахи за Русия, отбелязва "Комсомолская правда".

Наскоро президентът Влдимир Путин обсъждал американската концепция на среща с клуба "Валдай" - един от мозъчните тръстове на Русия.

"А Вие можете ли да унищожите САЩ примерно за половин час?", попитал един от участниците Путин.

"Май и по-бързо мога", отговорил президентът, като преди това малко си помислил.

Някога СССР разполагал с бойни железопътни ракетни комплекси (БЖРК) "Молодец“. През 2005 г. те били снети от боен наряд и бракувани. Американците били много доволни, защото Русия се лишила от уникално оръжие, от което САЩ най-много се страхували. Причината е, че вероятността то да бъде унищожено е минимална - само 10 на сто.

Сега Москва е принудена да реанимира своите БЖРК на нова технологична основа. Това ще бъде и част от руския отговор на американската система PGS. Железопътните ракети имат бойна глава, носеща неядрен заряд. Тя също ще бъде в състояние да порази която и да било точка на земното кълбо до 1 час след получаването на командата.
Самите американци изчислили, че са достатъчни 100 такива блока и САЩ ще получат неприемливо големи щети.

"Русия разполага с най-съвременни образци на стратегическите неядрени въоръжения и е в състояние да има собствена система за глобален удар. В тази посока немалко е направено и продължава да се прави", казва о.р. капитан I ранг Константин Сивков, президент на Академията по геополитически проблеми.
Подобно на Вашингтон, Москва също има стратегически неядрени ракети. Това са ракети за подводници от типа "Калибър" и Х-555 с въздушно базиране. Според съобщения на руските медии наскоро на въоръжение е приета и новата неядрена крилата ракета с въздушно базиране Х-101. Тактико-техническите им данни изобщо не отстъпват на американските, а по далекобойност дори ги превъзхождат.

Руските експерти не са особено притеснени от американските ракети заради техните дефекти, продължава "Комсомолская правда". Освен това те изтъкват, че това, което правят днес янките, руснаците са го правили още през 80-те г. на ХХ век.

"Това, което американските специалисти обявяват за "уникален пробив", трябва често да се дели на 10. Да вземем тяхната хиперзвукова ракета X-51А. Двигателят й работи не повече от две минути, а трябва да работи поне 1 час. Нашата ракета "Холод" (в превод "Хлад" - б.р.) летеше стабилно още през 1991 г. След това закъсахме финансово с разпадането на СССР и продадохме някои от резултатите от тестовете на "Холод" на американците. Да, американското оръжие за глобален удар е заредено и с руски мозъци", отбелязва военният експерт Михаил Тимошенко.