вторник, 9 септември 2014 г.

Земеделците ни са загубили 10,5 милиона лева от руските санкции

До момента санкциите, които Русия въведе срещу държавите от ЕС, са донесли загуби от 10,5
милиона лева на селскостопанския сектор. Това обяви служебният министър на външните работи Даниел Митов пред БНТ. Според него щетите засега не са значителни и представляват 0,02% от общия аграрен износ на България.

Според Митов България ще кандидатства за компенсирането на загубите по механизмите на ЕС.

Брюксел вече определи общ бюджет от 125 млн. евро, които да компенсират загубите от руските ограничения при вноса на европейски хранителни стоки.

Министерството на земеделието вече работи по процедурата, която ще определи реда, по който парите ще стигнат до земеделските производители, обясни външният министър.

До няколко дни се очаква да разшири обхвата на санкциите срещу Москва с допълнителни ограничения на достъпа на руски държавни компании до европейските капитали. От Кремъл също готвят ответен удар и е възможно да небето над най-голямата държава в света да бъде затворено за полети на европейски авиокомпании.

Според Даниел Митов срещата на върха на НАТО е дала ясен сигнал, че алиансът говори в един глас и че е готов да защити Прибалтийските републики и Финландия от Русия.

Външният министър обясни още, че борбата срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" срещала сериозен проблем заради факта, че много от терористите имат паспорти от държави в ЕС.