четвъртък, 11 септември 2014 г.

На тази дата:11.9.2001г. са атентатите в САЩ, убили 2974 души!

Днес се навършват 13 години от атентатите на „Ал Кайда" в САЩ, причинили срутването на
двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.



Атаките започват рано сутринта на 11 септември 2001 година, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима терористи отклоняват полет №11 на „Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват „Боинг 767-723" към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима терористи принуждават „Боинг 767-222" на „Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи превзема „Боинг 757-223" на „Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - „Боинг 757-222", изпълняващ 93 на „Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Аудиозапис от пилотската кабина разкрива опита на екипажа и пътниците да отнемат контрола над самолета от терористите, след като разбират от телефонни разговори, че други отвлечени самолети са разбити в сгради по-рано сутринта. След като терористите разбират, че пътниците ще възвърнат контрола си над самолета, единият от похитителите нарежда на другия да го разбие в земята. Скоро след това самолетът пада в поле край Шанксвил.

Конспиративните теории за атентатите от 11 септември 2001 г. са сбор от няколко
конспиративни теории, които оспорват и изтъквайки различни аргументи подлагат на съмнение официалната версия на американското правителство, и по-специално на администрацията на Буш, за терористичните атентати срещу САЩ от 11 септември 2001 г. Скоро след атентатите започват да се разпространяват и популяризират книги, филми и интернет страници, в които се изказват предположения, че отделни членове на правителството на САЩ са знаели за предстоящите атентати, но не са направили нищо за да ги предотвратят, или че атентатите са операция под фалшив флаг, чиято цел е да се създаде атмосфера, в която да може да се оправдае огромното увеличаване на военния бюджет, нападенията срещу страни от Близкия изток за осигуряване на достъп до петрол и засилването на президентската власт. Съществуват такива исторически прецеденти, които са пример за актове на тероризъм от страна на дадено правителство спрямо собствения му народ, но приписвани на политическите му противници за постигане на определена цел. Теориите са дело основно на членовете на Движението за истината за 11 септември, зародило се в началото на 2002 г. Ключовата теория е теорията за контролираното разрушаване на Кулите близнаци и Сграда 7 на Световния търговски център.
Основните положения на конспиративните теории за атентатите от 11 септември могат да се обобщят в няколко главни направления:

Администрацията на Джордж У. Буш има предварителни данни и получава предупреждения за атентатите, но не прави нищо, за да ги предотврати.
Атентатът е режисиран от кръгове, близки до администрацията на Буш.
На въздушната отбрана на САЩ е попречено да изпълни задълженията си от висшестоящи командири. В продължение на две години преди атаките на 11 септември, НОРАД провежда учения с отвличане на самолети като една от мишените е Световният търговски център, докато операция „Маскал“ през октомври 2000 г. симулира самолетна катастрофа в Пентагона.
Полет 77 е допуснат умишлено да удари Пентагонa или въобще не се е разбил там.
Полет 93 е свален от изтребител.
Кулите близнаци на Световния търговски център и Световен търговски център 7 от комплекса са разрушени чрез експлозиви, поставени предварително (контролирано разрушаване).

Горните твърдения, особено това за контролираното разрушение на Световния търговски център, официално са отхвърлени в Доклада разработен от службата на Министерство на търговията на САЩ – NIST (Национален институт за стандарти и технологии на САЩ).[5][6] Болшинството правителствени служители и държавни строителни инженери не оспорват правителствената версия, според която разбилите се самолети и последвалите пожари са причина за разрушението, а не експлозиви

Убит е Филип Маршал – автора на така наречената „конспиративна“ теория за събитията от 11 септември 2001г. 


Бившия американски агент от Националната служба за  безопасност, автора на  разследването  „9/11″ Филип Маршал и неговите деца са убити.

Ветеран от войната, капитан от авиацията, бивш пилот на правителственият хеликоптер, е събирал  доказателства за заговор относно атентатите от 11 септемри 2001г. на високопоставени чиновници от правителството на САЩ  и е имал намерение да ги опише в  поредната си книга.

Дошлата на местопрестъплението полиция е заварила децата на Маршал, на 17 и 14 години, кучето му и самият Филип застреляни в главата с един и същи пистолет.

Без никакви мотиви полицията набързо излезе с версията си за тази трагедия – а именно, че Маршал е убил децата си и след това се е застрелял.

Междувременно близки на убития споделят че той се е боял за живота си заради така наречените „конспиративни“ публикации за атентатите срещу Световният търговски център и Пентагона от 11 септември 2001г.

Смятат че Маршал се е канил да публикува сензационни факти в четвъртата си поред книга на тази тема и може би затова са му запушили набързо устата.

Те подозират участието на американските или израелски спецслужби в това кърваво убийство.