четвъртък, 25 септември 2014 г.

Кандидат-депутати отказват да излязат от ЦИК вече над 18 часа

Хората на "Български национален съюз – нова демокрация" с лидер Боян Расате още са в ЦИК и не могат да бъдат изведени заради имунитета им на кандидат-депутати.
Окупацията на ЦИК продължава, не сме изведени от сградата, обяви тази сутрин пред Нова телевизия самият Расате.
Вчера около 15.30 часа 17 националисти нахлуха в сградата на Народното събрание откъм пл. „Александър Батенберг”, където се провеждаше редовното заседание на ЦИК. Мъжете бяха локализирани от служители на НСО в една от стаите и заявиха, че няма да излязат, докато не бъде разгледана тяхна жалба срещу решение на комисията. То е да бъде спрян предизборен клип на БНС-НД, в който малко дете развява националния флаг. Според закона деца не могат да бъдат въвличани в политическа агитация.
Няколко часа по-късно около 30 полицаи и жандармеристи влязоха с намерение да ги изведат. По-късно обаче излязоха без тях, поради невъзможността да ги задържат.
В района остана една кола на жандармерията, която охраняваше. Попитан защо им е този скандал и не търсят ли безплатна реклама, днес Боян Расате заяви, че ако са искали това, са щели да намерят друг начин и време за подобна акция. Той обаче подчерта, че множество медии са отказали да отразят случващото се в ЦИК под предлог, че не са платили за предизборна реклама.
„Ние не си правим безплатна реклама, а сме изключително ядосани на ЦИК, която от самото начало на кампанията възпрепятства нашата политическа агитация”, заяви кандидат-депутатът.
Расате съобщи, че тяхното видео е било променено, но въпреки това не е пуснато. И подчерта, че в клип на ДПС има много повече деца, но от ЦИК не са го спрели.
Междувременно Лютви Местан отрече, че в клипа на партията му има агитация с детето, което той прегръща.
"Аз имам съгласието на родителите ? момичето да бъде заснето в нашия клип – познавам добре закона", подчерта той.
И уточни, че детето не агитира, а е в кадър от предизборна среща на ДПС. Добре е хора, които се занимават с политика, да схванат разликата, добави Местан.
Няма окупация, някакви хора се разхождат във фоайето, коментира пред „Фокус” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.
„Преди малко влязох в сградата и си отидох на работното място. Да, наистина има някакви хора във фоайето и не знам какво правят и какво точно окупират. Ние си работим съвсем нормално. На първия етаж има охрана, фоайето е свободно място за граждани – всеки може да отиде да си поиска пропуск. Тях никой не ги закача и те никого не закачат никого”, обясни той.
Още вчера Томов заяви, че комисията не работи под натиск и "не се среща с криминали".
Другият говорител на ЦИК - Камелия Нейкова, пък коментира пред БНР, че осъжда подобно поведение и начин да се установи контакт с държавен орган.
"Ако тези хора имат някакви искания, има установен ред, по който това може да стане. Не бих казала, че ЦИК се е почувствала уязвима. Но администрацията имаше своите притеснения от случващото се", добави тя.
Нейкова заяви, че не може да прави оценка на НСО заради коментарите, че не са успели да спрат хората на Расате и добави, че не знае да е имало насочен пистолет, каквато информация се появи.
Говорителката поддчерта, че няма напрежение в работата на ЦИК и днес ще проведе както заседание, така и брифинг от 14 ч.