вторник, 16 септември 2014 г.

КТБ остава затворена до 20 ноември

Днес Управителният съвет на БНБ реши да удължи срока на специален надзор на
Корпоративна търговска банка (КТБ) и дъщерната й Търговска банка "Виктория" с още два месеца - съответно до 20 и 22 ноември, съобщи пресцентърът на БНБ тази вечер.

От 28 октомври до 20 ноември ще бъде дадена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение, съдържащо конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност, се казва в прессъобщението.

По данни на централната банка, към настоящия момент КТБ продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ „Виктория” ЕАД - 285 786 хил. лв.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката, подчертават от БНБ.