четвъртък, 25 септември 2014 г.

23-ма одитори на КТБ прибират по 4 740 лв. месечно

БНБ е назначила 23-ма души със средно възнаграждение от 4740 лева на месец по граждански
договор, които се занимават с казуса Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това се казва в писмо на отстранените изпълнителни директори на банката – Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Те обявиха още, че до момента са сключени и договори за правни услуги за около 80 000 лева плюс допълнително по 90 евро средно на час на адвокат за извършване на правен анализ по кредитните сделки. Директорите на КТБ твърдят, че не е вярно, че КТБ не е искала ликвидна подкрепа, преди да бъде поставена под специален надзор, както обяви шефа на БНБ Иван Искров преди два дни.

Според банкерите БНБ е приложила двоен стандарт по отношение на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и КТБ.  „БНБ отказа методическа и ликвидна подкрепа на КТБ. Седмица по-късно БНБ и държавата оказаха такава подкрепа на ПИБ“, пише в писмото.

От него става ясно още, че на 11 септември управителите са внесли писмо с предложения в БНБ. Те искат от централната банка да се премахнат всички ограничения по отношение на погасяването на кредити, както и да се извършат разплащанията по срочни сделки на междубанковия пазар, чийто падеж е настъпил. Според тях неизпълнения на задълженията на КТБ водят и до начисляване на наказателни лихви, което ще попречи на оздравяването на банката. Предлагат и да се разрешат частични операции за теглене по картови сметки, предназначени за изплащане на трудови възнаграждения, социални помощи и пенсии.

Четиримата временно отстранени от длъжност изпълнителни директори на КТБ са обвиняеми за съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от края на юли. Те са на свобода срещу парична гаранция от по 10 хил. лв.и им е наложено ограничение да напускат страната.

Желанието на служебното правителство е КТБ да бъде оздравена без да се използват държавни средства, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков след заседанието на правителството в сряда.