петък, 5 септември 2014 г.

На тази дата: 5.9.1972г. На Олимпиадата в Мюнхен радикална палестинска организация убива 11 спортисти от Израел

5.9.1972 г. радикална палестинска организация извършва терористичен акт на Олимпиадата в Мюнхен. По време на 20-те Летни олимпийски игри терористи взимат в плен и убиват 11 спортисти от Израел.

В 4.10 ч. осем терористи от групировката „Черният септември” нахлуват в резиденцията на израелската делегация в Олимпийското село, разстрелват на място двама спортисти и взимат девет души за заложници. Палестинците искат освобождаването на членове на Организацията за освобождение на Палестина от израелски и западноевропейски затвори.

Правителството на Голда Меир отказва да изпълни условията. Полицията се опитва да проведе спасителна операция, но от самото си начало тя е обречена на неуспех, като на първо място е некомпетентността на лицата, отговорни за преговорите и освобождаването. В операцията са задействани редовни полицейски патрули в Мюнхен, тъй като по онова време все още не съществуват специални отряди, подготвени за действие в подобни извънредни ситуации.

Жертви на терористичният акт стават 11 членове на сборния израелски олимпийски отбор (четирима треньори, двама съдии и петима състезатели). Терористите губят в престрелката петима души, останалите трима са арестувани от полицията.

В утрото след трагедията се състои панихида в памет на загиналите израелци. Игрите продължават, но предсрочно ги напускат спортисти от Алжир, Холандия, Филипините и САЩ. Заминава си и делегацията на Египет, тъй като се страхува от възможно отмъщение.

Израелското разузнаване „Мосад”, изпълнявайки специална задача на своя премиер, започва издирване на организаторите на мюнхенския терористичен акт - операция „Божият гняв”. Прието е решение за физическо унищожаване на 13 лица, пряко или косвено съпричастни към подготовката и вземане на заложниците. В операциите взема участие и бъдещият израелски премиер Ехуд Барак.