неделя, 7 септември 2014 г.

На тази дата: 7.9.1936г. умира последният тасманийски вълк

На 7 септември 1936 г. последният оцелял екземпляр тасманийски вълк умира в зоологическа градина в град Хобарт, Тасмания. Тилацинът е средно голям подобен на вълк хищен двуутробен бозайник. Срещал се е в близкото минало на остров Тасмания, а в по-далечното, вероятно до преди около 1000 години и в Австралия. Дължината на тялото му е била 100-130 cm, от които 50-65 cm се падат на опашката. От раменете започвали 16-18 на брой тигрови шарки, които към опашката ставали все по-ярко изразени. Ушите му са били къси и обли, а муцуната - издължена като на лисица. Раждал е само по едно малко. Не бива да се бърка с тасманийския дявол.

От 1936 г. насам досега периодично се появяват съобщения за наблюдения или дори снимки на тилацини на остров Тасмания, в Австралия или друго място, но никое от тези наблюдения или снимки не са потвърдени като истински. С голяма степен на вероятност видът може да се смята за безвъзвратно изчезнал.

Вина за това имат най-вече фермерите, които го преследвали и убивали заради вредите, които носел на скотовъдството. Хората вярвали, че тилацинът, както и кучето Динго в Австралия, нападат овцете им, което впоследствие се оказало далеч от истината.