понеделник, 8 септември 2014 г.

Ден на траур в памет на жертвите на потопа в Бургаско! Близо 80 населени места в страната засегнати от наводненията

В памет на загиналите при наводненията в Бургас 8 септември е обявен за Ден на траур в
града.

В трагедията, която се разигра в на 6 септември, потопът причини смъртта на трима души и принуди близо стотина да прекарат нощта извън домовете си.

Първоначално пожарникари откриха тялото на 63-годишната Недялка Русева, удавена в автомобил в местността Ченгене скеле край Бургас. По-късно бе съобщено и за втора жертва на проливните дъждове в Бургаска област - 21-годишната Камелия Желязкова, чието тяло бе открито на спортната площадка в парк "Росенец". В следобедните часове бе намерено и тялото на третата жертва - пастир на 27 години, който бил в каравана край село Ново Паничарево.

Две от жертвите бяха погребани в Бургас в неделя. Очаква се близките на 27-годишния пастир да приберат тялото му, тъй като той е родом от Шуменско.
Близо 80 населени места в страната са засегнати от последните наводнения. В редица общини остава бедственото положение. Водата вече се оттеглила от повечето места, на други предстои отводняване. Все още има селища без ток.

Щетите по предварителни прогнози в Бургас  са за над 1,5 милион лева.
Успокояват се нещата и в димитровградското село Странско, където в събота под вода останаха над 30 къщи. Ситуацията и в другите две общини, пострадали от пороите - Харманли и Симеоновград, също се нормализира, но бедственото положение остава.

Вчера се скъса дига на река Марица край село Райново. За щастие няма пострадали хора. Превантивно хората бяха евакуирани. Всички семейства, чиито къщи бяха наводнени ще получат еднократна помощ от 325 лева.

Тежка остава ситуацията в Берковица.

Тези, чиито адреси буквално бяха измити от картата на България имат нужда от храна, вода, лекарства, дрехи. В засегнатите райони има огромна нужда от доброволци. Който от вас има възможност - нека помогне!

Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в България, вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната.