събота, 6 септември 2014 г.

Продължава покачване на водите на много реки

Очаква се покачването на нивата на много реки в страната да продължи, предупреди
Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
В съобщение на пресцентъра на Министерството се казва, че прогнозите са през нощта валежите в по-голямата част от страната ще спрат, с изключение на Югозападна България, където не се очакват значителни количества.
По данни и прогнози на НИМХ през следващото денонощие, в резултат на повишената почвена влага и на продължаващите валежи, се очаква да продължи покачването на водните нива в реките от Дунавския басейн – Искър, Вит, Осъм и Янтра, а от Черноморския басейн – на нивото на река Велека, се казва в съобщението.
От Източнобеломорския басейн ще се повишава нивото на река Марица, както и на нейни притоци. В Западнобеломорския басейн се очаква повишение на водното ниво на река Места в горното ѝ течение и на рилските притоци на река Струма.
От системата за ранно предупреждение е обявен оранжев код – за „Риск за тревога“, на река Сазлийка при Гълъбово, предупреждават от МОСВ.
В резултат на валежите през изминалото денонощие значително са се повишили нивата на реките в цялата страна, като преобладаващата част от реките са с отток над праговете за високи води, обобщават от екологичното министерство.