четвъртък, 11 септември 2014 г.

Новите санкции срещу Русия от петък

Съветът на Европейския съюз ще въведе в действие новия пакет със санкции срещу Русия в петък.
Той бе одобрен от европейските правителства, но се реши влизането му в сила да се отложи с няколко дни, за да може да се направи оценка на спазването на примирието, сключено между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна. Наказателните мерки обаче може да бъдат отменени поетапно в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна.
Новите ограничения са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, предвиждат допълнителни ограничения върху стоките с двойна употреба и засягат още 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че е необходимо незабавно да се пристъпи към въвеждане на нов пакет санкции срещу Русия от страна на ЕС.
Поне четири страни от ЕС обаче са поискали въпросът да бъде отложен за идната седмица. Директорът на ,руската Федерална данъчна служба Михаил Мишустин заяви, че санкциите на Запада няма да окажат влияние на постъпленията в руския бюджет, предаде РИА Новости.
„В краткосрочна перспектива санкциите няма да окажат сериозно въздействие върху приходите в бюджета. Но, взимайки под внимание външната несигурност, твърде рано е да се дават оценки в средна и дългосрочна перспектива”, заяви той.
САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди долари за разработване на петролни находища в Русия, извършвани от най-големите енергийни компании в света, в това число "Ексънмобайл" и "Бритиш петролиъм", предаде Ройтерс, като се позова на агенция Блумбърг.
Новите санкции ще преустановят сътрудничеството на САЩ и ЕС с Русия в търсенето на суров петрол в Арктика, в дълбоки води или в шистови формирования, са заявили трима американски представители, пожелали да запазят анонимност.
Когато ЕС въведе новите санкции срещу Русия, САЩ ще го последват със сходни мерки, в това число и забраната на износа на американско оборудване за специални проучвателни дейности, които руснаците не могат сами да извършат, защото нямат подобно оборудване, казали американските представители.