петък, 5 септември 2014 г.

Само няколко души в държавата говорят помежду си със свръхсекретни телефони

Няколко души в държавата говорят помежду си със свръхсекретни телефони с максимална
степен на защита от хакери и подслушване, разказаха запознати с устройството.

Докато са на тази слушалка, първите мъже не могат да бъдат локализирани чрез клетка къде са. Тайната връзка е била изградена по времето на тройната коалиция.
В списъка първоначално били само премиерът, президентът, вицепрезидентът, председателят на парламента, главният прокурор, министърът на вътрешните работи, шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Дори директорът на ДАНС не разполага с подобен телефон,

нито вицепремиерите. Впоследствие били поръчани още подобни устройства, като мрежата е била разширена.

Всеки от виповете е получил телефон, с който може да говори само с хора от тази група. Разговор с обикновени джиесеми не може да се проведе. Когато приключи мандатът на съответния държавник, той трябва да върне устройството отново във вътрешното министерство.

Всеки подписва и декларация, че няма да връчва специалния си мобилен на друг човек, нито ще го оставя без надзор.

ВИП телефоните са сателитни и са доставени след специална секретна обществена поръчка от САЩ. Първоначалната цена е била около 500 хиляди лв. Впоследствие са дадени още горе-долу толкова. С подобни сателитни устройства разполагат политиците от развитите страни. По правило американците ги продавали само на държавни институции и силови структури, за да не попадат в ръцете на престъпни групировки.