събота, 13 септември 2014 г.

Путин за новите санкции

Новите санкции могат могат да означават срив на мирния процес в Украйна. С такъв
заплашителен намек към Европейския съюз (ЕС) и САЩ се обърна в разговор с журналисти президентът на Руската федерация (РФ) Владимир Путин по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в столицата на Таджикистан Душанбе.

Скандалния остър коментар на руския държавен глава цитира вестник „Коммерсантъ“, според който става дума за „пик на световната политика“. Според изданието, след „вялата“ среща на върха, Путин изведнъж говори цели два часа насаме с президента на Иран Хасан Роухани, след което го изпраща до колата и веднага се насочва към журналисти.

Путин отказа да разбере защо Западът активира нов пакет санкции, след като неговият план от седем точки за деескалиране на ситуацията в Донецка и Луганска област „проработи“.„Що касае санкциите, които бяха въведени, това беше странничко на този като цяло странен фон“, заяви Путин.

Парадокласно, но руският президент има „любима“ санкция на ЕС и САЩ, която касае забраната за влизане на териториите им от страна на руски чиновници и законодатели. Според него е добре за чиновниците и депутатите от РФ да се съсредоточат повече на срещите с народа и своите избиратели, а не „да си топлят шкембета по чуждестранни курорти“. „Аз приветствам това! По-малко ще пътуват длъжностните ни лица, а ще се занимават с текущите дела. Същото касае и депутатите на Държавната дума - те трябва по-често да се срещат с избирателите“, отсече Путин.

След това обаче на него му беше достатъчно едно име от „черния списък“ на ЕС. „Напразно наградиха със санкция премиера на Луганска народна република. По молба на европейски преговорчици, в преговорите за мирно уреждане на конфликта вземаше участие премиерът на ЛНР и бе подложен на санкции. Това какво е, опит да се срине мирният процес?“, удари „челно“ Путин, защитавайки подконтролното ръководство на сепаратистите.

„Може би, на някой не му харесва, че процесът тrъгна по мирния сценарий?“, изведнъж продължи с „контраатаката“ Владимир Путин. „Предприемат се стъпки, които де факто са насочени към срив на мирния процес! Защо?!“, възмути се руският президент.

Според него, може би, „Украйна в тази ситуация не интересува никой“ и е „използвана“ от организациите като Североатлантическия алианс. „Може би, на някой му трябва инструмент за разклащане на международните отношения? Украйна е използвана като заложник...Някои участници на международните отношения, може би, желаят да реанимират НАТО...“

„Може би, не толкова като военна организация, а и като ключов източник за натиск на Съединените щати върху своите сателити?! Да поплаши някой с външна заплаха?“, развика се на Запада Путин.

Според него правителството на Дмитрий Медведев „трябва да помисли върху новите (контра) санкции, които ако се прилагат, то само за това да си създадем по-добри условия за самите нас“. „Ако говорим за продоволствието, то минуси имаше, но те са минимални...“, каза той за ефекта от ембаргото на селскостопанската и хранителна продукция от ЕС и САЩ.

„Но повече нашият отговор ще се използва за развитието на селското стопанство, за да освободим пазар от западните производители, които добре си заеха нашия пазар, а в същото време се ползват от подкрепа, със субсидиране в доста по-големи обеми от нашите производители на стоки...“, каза Путин.