сряда, 17 септември 2014 г.

„Ислямска държава” иска да убие папа Франциск

Ислямистите от „Ислямска държава” планират покушение срещу живота на папа франциск.
Това предупреди иракски дипломат само дни преди посещението на папата в Албания, пише The Independent.
Хабиб ал Садр, който е посланик на Ирак във Ватикана от 2010 г. насам, алармира, че една от целите на групировката е убийството на папата и предупреди, че заплахите на джихадистите са достоверни и заслужават да им бъде обърнато сериoзно внимание. Дипломатът призна, че няма „конкретни данни” или разузнавателна информация, но посочи, че извършеният от тях „геноцид” на йезидските християни и унищожението на свещени ислямски обекти е показателно за техните намерения.

„Намеренията на самопровъзгласилата се „Ислямска държава“ са ясни – те искат да убият папата“, каза ал Садр за La Nazione.

Възможността за заплаха за живота на 77-годишния папа Франциск стана доста актуална по-рано през годината, след като той призова за „спирането“ на „Ислямска държава“ заради геноцида на групировката по отношение на 40 000 християни в Ирак. През август стана известно, че сигурността в Рим е била затегната, след като израелски официални лица са предупредили, че групировката е взела на мушка папата за това, че ги е осъдил.

Ватикана омаловажи риска за живота на понтифа, като говорителят Федерико Ломбарди зави пред Catholic News Agency: „Това не е сериозно. Във Ватикана не сме особено притеснени, Новината е безпочвена“.

Междувременно бе съобщчено, че ВВС на САЩ са нанесли нови удари по цели на групировката „Ислямска държава” югозападно от Багдад и северозападно от административния център на Иракски Кюрдистан – Арбил. При удара са унищожени камион и укрепления на екстремистите. При други три удара в района на Багдад е бил повреден още един товарен автомобил и е унищожено зенитно-артилерийско оръдие, както и две неголеми лодки на река Ефрат, които са се използвали за снабдяване.