неделя, 14 септември 2014 г.

"Ислямска държава" обезглавиха и британец

Бойци от „Ислямска държава“ са разпространили в интернет видеоклип, на който се вижда предполагаемото обезглавяване на британеца Дейвид Хейнс. Четиридесет и четири годишният Хейнс от Пърт, Шотландия, бе отвлечен миналата година, докато работеше за френска хуманитарна агенция.

Автентичността на видеото не е потвърдена, но то наподобява клиповете с убийствата на двама американски журналисти, посочва Ройтерс.

Клипът започва с текст: „Послание за съюзниците на Америка“ и кадри как Камерън говори за сътрудничество с иракското правителство и кюрдските милиции в борбата им с „Ислямската държава“. После маскиран мъж казва с британски акцент, че този британец ще плати цената за обещанието на Камерън.

Облеченият в оранжев комбинезон Хейнс е коленичил пред него, след което главата му бива отсечена. Накрая маскираният ислямист показва друг заложник и се заканва, че и той ще бъде екзекутиран, ако Лондон продължи да подкрепя борбата срещу „Ислямската държава“.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че убийството на хуманитарния служител Дейвид Хейнс от Пърт, Шотландия, е акт на крайно зло и се зарече извършителите да бъдат изправени пред правосъдието, когато и да стане това.

„Това е покъртително убийство на невинен хуманитарен работник. Това е акт на чистото зло. Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, което прояви изключителна смелост и твърдост по време на това изпитание“, са казва в изявлението на Даунинг стрийт. „Ще направим всичко по силите си, за да залови тези убийци и да ги изправим пред правосъдието, колкото и време да отнеме това“, заявява Камерън.

Президентът на САЩ Барак Обама категорично осъди радикалната групировка „Ислямска държава“ заради „варварското убийство“ на британеца Дейвид Хейнс, предадоха осведомителните агенции. Той обеща САЩ да сътрудничат на Великобритания за откриването на убийците и изправянето им пред правосъдието.

Обама добавя, че САЩ се работят с Обединеното кралство и „широка коалиция от държави от региона и света“ за „изправянето пред правосъдието на извършителите на този отвратителен акт и за обезсилването и унищожаването на тази заплаха за нашите страни, региона и света“.

Групировката „Ислямска държава“ вече екзекутира два журналисти от САЩ – Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф.