понеделник, 1 септември 2014 г.

Касим Дал нямало да убива Лютви Местан

За съжаление в нашата България още какво ли ще видим. Така Касим Дал коментира в
сутрешния блок на bTV твърденията, изнесени от ген. Атанас Атанасов, че е бил подслушван от МВР и ДАНС по подозрение, че готви покушения срещу лидера на ДПС Лютви Местан и бившия депутат от същата партия Делян Пеевски.
Дал твърди, че не знае по какъв начин е бил опасен, според разследващите, за да започне следенето му. „Компетентните отговори трябва да отговорят на тези въпроси“, смята той.

В петък следобед Дал, заедно с ген. Атанасов, са отишли на среща със служебния премиер Георги Близнашки заради казуса. На нея е присъствал и министърът на правосъдието. „Още отсега мога да ви кажа, че ще кажат че всичко е законно“, прогнозира той.

Лидерът на партия „Свобода и достойнство“, която сега е част от Реформаторския блок, посочи, че в последните 14 месеца е имало множество атаки срещу хора на обществени позиции – „Аз съм един от тях“.

По отношение на разпоредената проверка по случая той коментира: „Аз знам отговорът какъв ще бъде, защото този, който е подписал това нещо – главният секретар, е същият“.

„Хората, които знаят за такива нередности, нека да се обърнат към нас. Когато влезем в парламента, ще сформираме комисия и ще разследваме подобни случи“, призова реформаторът.

Той отрече разгласяването на случая да е PR акция в полза на Реформаторския блок на гърба на ДПС. Според него, „цялото задкулисие отвлича вниманието. Аз мога да кажа, че Реформаторският блок, ние сме готови да почнем начисто и наистина да спрем това задкулисие“.

Дал също потвърди, че охраната на Лютви Местан е назначена заради въпросните данни за покушение. На директния въпрос дали е готвил покушение срещу Местан, той отговори: „Как изобщо можете да си помислите такова нещо“ и поиска охраната на лидера на ДПС да бъде свалена, защото за нея се харчат държавни пари.

Дал коментира и възможностите за коалиция между ГЕРБ и реформаторите. Според него, обещанието за 10 заместник-министри мюсюлмани от страна на Бойко Борисов не е достатъчно. „Толкова ли не можа един мюсюлманин да оглави листите“, попита той. „Един ли толкова няма - даже великият Вежди, да не оглави една листа? Не може така. Тези хора искат доверие, за да дадат доверието си“, коментира той избора на българските мюсюлмани.