сряда, 24 септември 2014 г.

Нови бежанци бягат към България

Нова бежанска вълна е на път да залее България, предупреждават от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Причината е, че много от струпаните на турската граница стотици хиляди бежанци вероятно ще тръгнат към страната ни, за да търсят спасение от джихадистите.

Над 2700 души в момента са потърсили закрила у нас, а страната може да даде подслон и убежище на около 6000 души. Броят на бежанците обаче драстично е нараснал през последния месец, твърдят от ДАБ.

В центъра за настаняване във Военна рампа доскоро е имало около 200 души, а вече са над 650. Хората са настанени в ремонтирани стаи, имат топла вода и храна. Въпросът е дали ще има място за всички, които бягат от войната. От Агенцията за бежанците признават, че идва нова вълна бегълци от войната.

„Само днес сме приели 150 човека в структурите на Гранична полиция, за утре още 100 човека ще вземем, така че е доста сериозна ситуацията”, обясни Даниел Инджиев. От МВР са лаконични – засега се справят.

Вече е налице и ефектът и сложената по границата ограда – бежанците напоследък влизат в страната не през гората, а през граничните пунктове. Все повече хора минават границата с България, скрити в товарни коли и микробуси – това също е ефект от оградата.

И една нова тревожна тенденция – Германия, Швеция и Австрия вече са върнали в България бежанци, които са били в страната, но не са изчакали документите си и са се озовали в мечтаната Западна Европа.