петък, 19 септември 2014 г.

Рублата в свободно падане

Курсът на рублата пада всекидневно. Девалвацията силно затруднява фирми и банки да
обслужват външните си дългове. Това събужда лоши спомени за азиатската криза.

Мрачната констатация е на в. “Ди Велт” в публикация под заглавие: “Русия върви към колосална финансова криза”.

През януари т. г. 1 долар се е търгувал за 33 рубли. Днес курсът е бил 39,30 рубли за долар. Ако тенденцията се запази, през идната година 1 долар ще се равнява на 42,31 рубли, а през 2016 г . – на 45,76 рубли с тенденция за още по-голям спад спрямо щатската валута.

Авторите на публикацията Даниел Екерт и Холгер Цшепиц припомнят  пословичната издръжливост на руснаците на страдания. Точно тя сега била подложена на голямо изпитание, поне във финансовата област. Капиталовите пазари тествали границата на поносимостта на руската икономика. Всяка седмица рублата достигала ново дъно.

“В шест последователни дни валутата на огромната империя непрестанно падаше и всеки път достигаше историческо ниско ниво спрямо долара”, пишат авторите.

Този вторник доларът се търгувал срещу 38,81 рубли. Това е спад от 15,4 на сто в сравнение с началото на годината.

“Спадът на курса спрямо еврото не е така драматичен, тъй като и европейската валута загуби от стойността си. Въпреки това и тук спадът е чувствителен: 10 процента обезценяване на рублата спрямо еврото. Сега за едно евро трябва да се броят 50 рубли”, се посочва в публикацията.