понеделник, 1 септември 2014 г.

Путин казал на Барозу: Ако искам, ще превзема Киев за две седмици

Руският президент Владимир Путин се заканил на ЕС да превземе за две седмици Киев, ако Брюксел наложи нови икономически санкции на Русия, съобщава италианския в. "Република".
Страшната закана била отправена в събота, докато лидерите на 28-те еврочленки се бяха събрали в Брюксел, за да обсъдят новия президент и върховен представител по въпросите на външната политика.

След като бе избрана двойката Доналд Туск - Федерика Могерини, късно в събота се стигнало до обсъждане на украинската криза. По време на заседанието при закрити врата германската канцлерка Ангела Меркел била ядосана на руския президент, разказва "Република", като се позовава на анонимен дипломатически източник.

В гнева си Меркел казала, че след Украйна пред руска инвазия може да се изправят Литва и Естония. В залата се възцарило ледено мълчание. Тогава отиващият си председател на Еврокомисията Жозе Барозу преразказал телефонния си разговор с Путин. Когато португалецът поискал сметка за пратените в Украйна руски войски, Путин избухнал.
"Не е това проблемът, ако искам, за две седмици ще превзема Киев", отвърнал стопанинът на Кремъл.