събота, 6 септември 2014 г.

Готови са новите санкции срещу Русия

Посланиците на 28-те страни членки на Европейския съюз са одобрили снощи в Брюксел нови икономически санкции срещу Русия заради посегателство срещу суверенитета на Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня между украинските сили и проруските бунтовници. Това съобщава агенция Франс прес.
Новият пакет от рестриктивни мерки е одобрен на ниво Комитет на постоянните представители на страните членки в ЕС, са съобщили в писмо до държавните и правителствени глави председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Съвета Херман ван Ромпой. Текстът на прнципното споразумение ще бъде финализиран през уикенда и в понеделник ще бъде стартирана писмена процедура за одобрение от страните членки.
Според Барозу и Ромпой новият пакет ще увеличи ефикасността на вече приетите мерки и ще подкрепи принципа, че санкциите на ЕС имат за цел да стимулират промяна в подхода на Русия в Украйна. Пакетът включва засилени мерки, отнасящи се до достъпа до пазарите на капитали, отбранителния сектор, стоките с двойно предназначение и чувствителните технологии. Освен това са прибавени нови имена към списъка с лица, подложени на санкции - замразяване на авоари и визова забрана. Този списък включва новата власт в Донбас, правителството на Крим, както и руски олигарси и висши чиновници.
След формалното одобрение в понеделник пакетът от мерки ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, позволявайки влизането му в сила - вероятно във вторник, е заявил дипломатически източник, цитиран от АФП. Това е доказателство, че правителствата от ЕС са готови да направят каквото трябва, за да покажат на Русия последиците от нейните действия, е заявил друг, неназован, европейски дипломат пред Франс прес. Не се налага да се свиква министерска среща за въвеждането на новите мерки, достатъчно ще бъде решението да утвърдят посланиците в Брюкесл чрез писмена процедура на основание получените от националните столици инструкции, пояснява агенцията. Ако това стане, санкциите могат да влязат в сила още от вторник, 9 септември.
Междувременно ИТАР - ТАСС съобщи, позовавайки се на дипломатически източник в Брюксел, че разширените санкции може да включат "Газпромбанк" и "Газпром Нефт".