вторник, 16 септември 2014 г.

Децата на бежанците прогонени от училище

Единият от вариантите е децата на бежанците, които не бяха приети от местните хора в
училището в ковачевското село Калище, е да отидат да учат в София. Това каза пред Би Ти Ви министърът на образованието Румяна Коларова. Другият вариант бил те да бъдат преместени в Земен.

"Нашата грижа е за децата. Не искам деца в първи клас да срещнат омраза. Важно е децата да учат в нормална учебна среда. Все се надявах, че няма да бъде толкова остра реакцията на родителите", обясни Коларова. Според нея в малките населени места интеграцията би трябвало да е по-лесна, защото там контактът е по-пряк, а в София чужденците ще са анонимници. Коларова призна, че един от проблемите е, че училището в Калище е със статут на защитено. В него учат 18 деца в 4 слети паралелки. Тя каза, че ако децата на бежанците са били допуснати там съотношението между тях и българчетата е щяло да бъде 7:2

"Българчета започват училище без да знаят испански, холандски, шведски навсякъде, където имаме емигранти", напомни Коларова. Тя не можа да каже колко точно деца на бежанци ще започнат училище у нас, защото бройката непрекъснато се променяла. "Ако хората в Земен протестират по-добре това да се случи сега преди децата да отдат там", каза още Коларова.

В репортажа на Би Ти Ви от Калище родители обясниха, че ще отпиашт децата си от училището ако те учат заедно с бежанци.

"Ще ги бием, те са болни, не заслужават да живеят". Това каза малчуган пред камерата като допълни, че това му било обяснено от директорката.