вторник, 16 септември 2014 г.

Детройт –пълна разруха в сърцето на САЩ

“Елате в Детройт, за да видите изоставени сгради и разруха” – така  може да звучи рекламата за туристически маршрути в този бивш център на автомобилната промишленост.
“Детройт, Кливланд, Камден и много други градове показват  какво оставя след себе си капитализмът,  когато на капиталистите им стане изгодно да се преместят на други места новите инвестиции да се правят  в други региони”

Индустриалният бум има нужда от евтина
работна ръка, ето защо градът се заселва с „афро-американци“. През 50-те населението бързо нараства, а разслоението се усеща все по-силно. Не след дълго Детройт става арена на сериозни етнически сблъсъци, най-ярък сред които е „Бунтът на 12-та улица“ през 1967 година. Тогава загиват около 43 души, 467 са ранени, 7200 – арестувани и повече от 2000 сгради са разрушени. Мащабът на сблъсъците тогава отстъпва само на тези в Ню-Йорк през 1863 и Лос-Анджелис през 1992.

Но тези проблеми не са единствените, които преживява градът. След това следва петролната
криза от 1973 година, а не толкова отдавна и финансовата от 2008-а. Именно тук се усеща най-болезнено конкуренцията с бързо развиващите се азиатски компании и изнасянето на капитала от САЩ към Азия. Икономиката на града постепенно замира, достигайки няколко пъти границата на банкрут. Същевременно населението от 2 милиона се съкращава до 700 хиляди души.
Преобладаващото население днес са афро-американци, смесено поколение и емигранти, голяма част от които нетрудоспособни или в пенсионна възраст. Детройт изпитва истински колапс .

Всичко това кардинално променя имижда на бившия индустриален център, превръщайки се в апокалиптична пост-индустриална картина. Детройт се нарежда в челната десетка по престъпност и бедност. Но ето как изглежда градът на Големите езера днес.