вторник, 30 септември 2014 г.

Пехотна рота по стандартите на НАТО пази Делян Пеевски

Близо 90 охранители, се грижат за безопасността на кандидата за депутат от ДПС Делян Пеевски, неговата майка Ирена Кръстева и имотите им. Това е цяла пехотна рота по стандартите на НАТО (от 80 до 200 човека в зависимост от задачите, които изпълнява), твърдят запознати.
Не е ясно дали и гардове от държавната НСО продължават да пазят Пеевски. На 16 юли 2014 г. се писа, че тече "процедура по поемане на охраната" на депутата от ДПС Делян Пеевски от Национална служна "Охрана". Шефът на НСО Ангел Антонов заявил преди заседанието на Парламентарната комисия за контрол на службите, че се обсъжда този вариант.
Преди време, малко след задържането на тримата мъже по обвинение, че са се опитали да убият Пеевски, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че НСО е предложила да охранява депутата. Лазаров също бил на мнение, че важната особа трябва да бъде пазена зорко.
Дни след това обаче съдът разби на пух и прах всички опити на прокуратурата и МВР да внушат, че е имало заговор срещу Пеевски. Не бе открито нито едно доказателство в тази посока и заподозрените бяха пуснати да си ходят. Наложи се главният прокурор Сотир Цацаров лично да се извинява за чутовния гаф.
По най-общи изчисления охрана от такъв мащаб като на семейството на Пеевски струва минимум 200 хиляди лева месечно, пресметнаха експерти. В цената влизат освен заплатите на гардовете, но и въоръжението им, техниката, която използват, апаратурата за заглушаване на мобилни телефони, проследяващи устройства, куфарчето с кевларено одеало, с което да бъде завит Пеевски, ако стане напечено, шофьори, коли, гориво, храна и пр.
Според последната имотна декларация на Пеевски от юни 2013 г. – богятият млад мъж притежава само 52 756 лева в българска банка и кара стар „Опел“, купен за 1000 лева. Не става ясно точно кога се е сдобил с колата, защото според една от по-старите декларации покупката е направена през 1999 година, а според друга – през 2003-а.