неделя, 21 септември 2014 г.

"Ислямска държава" подготвяли атентат срещу сградата на Европейската комисия в Брюксел

Джихадистите от т.нар. Ислямска държава (ИД) вече се целят и в сърцето на Европа. Те са
подготвяли атентат срещу сградата на Европейската комисия в Брюксел. Кървавото напедение е било предотвратено благодарение на тайните служби на Белгия и Холандия, имало задържани терористи.

Страховитата вест съобщи днес холандският тв канал NOS. За готвеното нападение пише и белгийският всекидневник “Еко”.

Нападението срещу сградата на ЕК е било част от пъклен план за серия атентати в Европа, готвени от завърнали се от Сирия членове и симпатизанти на терористичната групировка ИД. Това разкрил за изданието източник от тайните служби. Двама от арестуваните в Белгия джихадисти – мъж и жена от турски произход, са били задържани в Брюксел след полет от Анкра, твърди NOS. Преди това те са пребивавали в Сирия. Двамата са били арестувани през август. Започнала е масирана тайна операция на територията на Белгия и Холандия. Така е бил разкрит пъкленият план за атентата в Брюксел. При обиски в жилища в белгийската столица са били намерени огнестрелни оръжия и бронежилетки.

В Хага силите на реда се натъкнали на огромно количество джихадистка литература и наръчници за производство на бомби. Там са били задържани най-малко двама терористи.

Джихадистите са планирали и кървави атентати из цяла Европа, подобни на този срещу еврейския музей в Брюксел, твърди “Еко”.  На 24 май т. г. въоръжен мъж нахлу в музея и откри огън. Тогава загинаха четирима души. Престъпникът – алжирец с френски паспорт, в продължение на повече от година се е сражавал в редиците на джихадистите в Сирия. В момента той се намира в предварителен арест в Брюксел, предстои изправянето му пред съд.

След нападението в музея и разкритата впоследствие подготовка за атентат срещу сградата на ЕК белгийските сили на реда са на бойна нога. Те са успели да установят, че най-малко 400 белгийски граждани се сражават в редиците на ИД в Сирия. 90 джихадисти вече са се прибрали в Белгия и представляват сериозна опасност за сигурността на страната.

Разкритията на в. “Еко” и на тв NOS днес бяха потвърдени и от властите в Брюксел.

Агенция “Белга” цитира представител на правосъдното министерство, пожелал анонимност: “Работим денонощно по сигналите на спецслужбите и държим под око завърналите се в страната джихадисти.” През юни т. г. пред белгийски съд бяха изправени 46 членове на групировката “Sharia Belgium”. Точно тя набира млади хора, които да се сражават в Сирия на страната на ИД.