понеделник, 22 септември 2014 г.

Кадри на ГЕРБ превзеха държавните фирми

Проверка показва, че на верни на ГЕРБ кадри са решили да разчитат почти всички
министерства. Показателна в сектор икономика и енергетика е последната рокада в ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, предприета от икономическия министър Васил Щонов. Само две седмици след като посети атомната централа и демонстрира безоблачни отношения с шефа й Иван Генов, Щонов все пак прецени, че трябва да го смени. Така начело на централата се връща Димитър Ангелов, който бе избран да я оглавява и през 2009 г. И тогава Ангелов пое щафетата от Генов, сега историята се повтаря.  Заедно с него от ръководството на централата си тръгват и Александър Николов и бившият червен депутат Георги Божинов. Като формална причина за разместванията бе посочено свиването на борда на директорите на ядрената централа от петима на трима членове.

Подобна е картината и при други дружества под шапката на икономическото министерство. В ръководството на „Национална компания индустриални зони“ се връщат бившият й шеф в мандата на ГЕРБ Валери Андреев, както и колегата му Владимир Туджаров. Въпреки амбициозните си планове дружеството така и не успя да привлече огромните инвестиции, на които се залагаше при създаването му през 2009 г.

В управата на „Кинтекс“ в началото на септември са върнати шефът на фирмата от мандата на ГЕРБ Владимир Дичев и Георги Цветанов, пратен в ръководството й през 2013 г. в рамките на служебния кабинет „Райков“. Дичев бе уволнен от дружеството м.г. след серия от протести и взаимни обвинения с новоназначения по това време Антон Салджийски, който с прекъсвания бе начело на оръжейното дружество над 15 г. В друга фирма на икономиката – „Ел Би Булгарикум“ се връща като шеф Васил Зографов, избран за шеф и в края на 2012 г.

Дежавю с малки размествания са и промените, предприети във фирмите към транспортното министерство. В управата на „Пристанище Бургас“ транспортният министър Николина Ангелкова върна Диян Димов, шеф на борда на директорите от 2010 до 2013 г. В управата на холдинг БДЖ влезе Николай Найденов, бивш шеф на клон на държавната фирма „Информационно обслужване“ в мандата на ГЕРБ. В „Български пощи“ пък влиза Станислав Дочев, бивш шеф на поделение на пощите в мандата на ГЕРБ. Начело на изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ се върна Павлин Цонев, шеф на агенцията от 2011 г. в мандата на ГЕРБ.

В регионалното министерство възстановяването на стари кадри на ГЕРБ на ръководни позиции стана във важни звена от административния апарат. Непосредствено след встъпването в длъжност на служебното правителство вицепремиерът Екатерина Захариева реши да разчита в ДНСК и АПИ на старите им шефове от мандата на кабинета „Борисов“ – Милка Гечева и Лазар Лазаров. И двамата са дългогодишни експерти и добри администратори – съответно в строителния контрол и пътищата, но бизнесът ги критикува, че като управленци се държат като чиновници, нямат размах и са извън проблемите на бранша. Захариева се зае и с рокади в отделни ВиК дружества, като оправда тези промени с проблеми в тях. До момента са сменени шефовете в Пловдив, Благоевград и Стара Загора, като в последното на началническия пост се връща Румен Райков, началник и в мандата на ГЕРБ.

Поредица от рокади има и в земеделието, но тук част от имената са нови. Нов стар началник ще управлява регионална дирекция по горите в Сливен. За поста е харесан Георги Георгиев, началник на същата структура от 2011 г. в мандата на ГЕРБ. В управата на Южноцентралното държавно предприятие влиза Николай Янчев, бивш шеф на държавното горско стопанство в Хасково в мандата на ГЕРБ. В земеделието се смени ръководството на фонд „Земеделие“, началниците на три областни дирекции – Хасково, Плевен и Благоевград, което породи недоволството на ДПС, както и началниците на две агенции – по горите и по рибарство и аквакултури.

Рокадите в структурите на образователното министерство засега са малко на брой, но и при тях има възстановяване на стари кадри. Начело на регионалния инспекторат в Сливен образователният министър Румяна Коларова е върнала Бисерка Михалева, шеф на инспектората в мандата на ГЕРБ, сменена при кабинета „Орешарски“ след случай с масово отравяне на деца от частна детска кухня. Начело на „Ученически отдих и спорт“ се върна Росица Масларска, която бе в управата на дружеството и през 2012 г. В борда на „Образование и наука“ влиза Юлия Захариева от управата на фондация „Отворено общество“. Министерство на здравеопазването пък вече е извършило промени в бордовете на общо 9 университетски и специализирани болници.