четвъртък, 4 септември 2014 г.

Кристалина Георгиева няма да е зам.-председател на ЕК

Кристалина Георгиева ще бъде комисар по данъчната политика и борбата с измамите в ЕС и
няма да заеме зам.-председателски пост в Еврокомисията въпреки очакванията, съобщи базираното в Брюксел електронно издание Юрактив, което твърди, че разполага с органиграма на новата ЕК с дата 2 септември.
"България може да се смята за жертва на късното включване в състезанието на полската кандидатка Елжбета Бьенковска", пише изданието. Полякинята става зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета и финансовия контрол - пост, който се смяташе възможен за амбициите на България, след като Кристалина Георгиева не успя да се пребори с италианката Федерика Могерини за върховен представител по външната политика и сигурността. Върховният представител по външната политика по право е и зам.-председател на ЕК. 50-годишната Бьенковска е министър на регионалното развитие от 2007 г. в правителството на Доналд Туск.
Новата Еврокомисия ще има шестима заместник-председатели. Освен от Полша и Италия те са от Естония, Латвия, Словения и Холандия. Разочарована е и Румъния, която очакваше да получи поста регионална политика, където са съсредоточени големите фондове за развитие. Нейната представителка Корина Крецу заема досегашното място на Кристалина Георгиева като комисар по хуманитарната помощ. В момента Румъния държи земеделската политика на ЕС чрез Дачан Чолош, който управлява най-големите фондове на съюза.