събота, 20 септември 2014 г.

ЦИК няма да заличи секции в Турция, въпреки решението на ВАС

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че няма да бъдат заличени 8 секции в Турция,
за които Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че са незаконни.

От 429 места в чужбина, където българите зад граница ще могат да гласуват, близо 1/3 - 136, са в Турция.

Срещу това решение жалба във ВАС подаде Патриотичният фронт (коалиция между ВМРО и НФСБ). Част от мотивите им са, че са разкрити 10 секции в турски градове, в които има едно подадено заявление за гласуване.

Мотивите на ЦИК са, че има и допълнително подадени заявления и съдът е взел решение на база стара информация.

Патриотичният фронт ще обжалва и последното решение на избирателната комисия.

„Това е абсолютна наглост. Решението на ЦИК показва, че хората в нея искат да докарат 100 000 гласа от Турция”, обяви Ангел Джамбазки от ВМРО, цитиран от bTV.

Вчера той обяви, че чрез рекордния брой секции в чужбина ЦИК ще подари на ДПС и на Реформаторите 8 мандата.

Джамбазки е категоричен, че хората в Турция с български паспорт гласуват два пъти - в Турция те не гласуват, там вместо тях гласува държавната машина на Ердоган, а реално хората идват с автобуси в България и гласуват тук.

"Как си обяснявате 1600 души гласували в една секция (казус от парламентарните избори миналата година в секция в Турция), това физически не е възможно", уточни политикът.

От ЦИК съобщиха, че много от кандадт-депутатите, осветлени като сътрудници на Държавна сигурност, са заявили желание да се оттеглят.

Съгласно решение на ЦИК имената на оттеглилите се кандидати от листите няма да бъдат заличавани, а срещу тях ще пише "заличен".