понеделник, 22 септември 2014 г.

The Independent: Анкара има интимна връзка с джихадистите

Мистерия обгръща изненадващото освобождаване на 49 турски дипломати и техните семейства в събота, държани в плен в продължение на три месеца от „Ислямска държава”. Турското правителство отрича да е сключвало споразумение с похитителите, оставяйки неясно защо джихадистката групировка, известна с жестокостта и безпощадността си, е предала турските пленници без компенсация, пише The Independent.

Приветствано в Анкара като триумф, освобождаването на дипломатите, пленени на 10 юни, когато Мосул бе превзет от т.нар. Ислямска държава, повдига нови въпроси относно отношенията между турското правителство и Ислямска държава. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че освобождаването е резултат на секретна операция на разузнаването, която трябва да остане тайна.

Той добави, че „има неща, за които не може да говори”. „Да се управлява държава, не е като да се върти бакалия. Трябва да защитаваме нашите чувствителни въпроси, ако не – ще трябва да се плати скъпо”, обяви Ердоган. Анкара отрича да е плащан или обещаван откуп на ислямистите.

Освобождаването на заложниците идва в същия момент, в който 70 000 сирийски кюрди избягаха през границата в Турция, търсейки спасение от атаката на джихадистите срещу Кобани или Ейн ал Араб. Офанзивата мобилизира кюрдите в целия регион, като 3000 бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), базирани в иракските планини, са преминали границата със Сирия и се насочват към Кобани.

Много кюрди изразяват огорченост към турското правителство, твърдейки, че то се съюзява тайно с джихадистите, за да унищожи независимите територии на сирийските кюрди, наброяващи 2.5 милиона души. Прокюрдската информационна агенция Amed пита дали ИД не е паравоенното крило на неоотоманския проект на Турция в Близкия изток. Турското правителство категорично отрича да съдейства с терористите.

Въпреки всичко, странните обстоятелства както около пленяването, така и около освобождаването на 49-те турци, показва, че Анкара има различна и по-интимна връзка с джихадистите, отколкото останалите държави. Подкрепящите терористичната групировка турски сайтове съобщават, че турците са били освободени по пряка заповед на „халифа” Абу Абр ал Багдади. Те са били транспортирани до Рака, сирийското седалище на групировката, от Мосул, а добре облечените жени и мъже изглеждат невредими, въпреки времето, прекарано в плен. Това е в остър контраст с отношението към Алън Хънинг – британски таксиметров шофьор, пленен докато транспортирал помощи до Сирия, и към журналистите, които бяха брутално екзекутирани от главорезите.

Турското правителство може и да не сътрудничи с джихадистката групировка в момента, но т.нар. Ислямска държава е облагодетелствана от толерантното отношение на Турция спрямо джихадистките движения, заключава The Independent.