четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Няма признаци на живот в завода, издирват се 15 човека! Обновява се


Официално 13 мъже и 2 жени са загинали

Ето ги първите кадри от трагедията! Видео, Снимки


Няма признаци на живот в завода


В района на взрива в завода в Горни Лом има засечено животно през нощта с термокамерите. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов на място.
Търсим човек по човек. Един човек мислехме, че е вътре, но с мобилен оператор установихме, че е в Монтана, добави Бакалов.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров потвърди, че е засечена „животинка” с термокамера. За съжаление обаче нямало признаци на живот за хора.

Пускат робот

Военна техника се е насочила към взривилия се вчера завод в Горни Лом. Предполага се, че това е така наречения робот, който ще се заеме с първите оперативни работи на територията на взрива.
Пътят към завода е блокиран от пожарни и линейки. Близките на роботниците в завода са направили опит да ги потърсят на мобилните им телефони, но те са били изключени. Те продължават да чакат информация за роднините си.

Проверката в завода в Горни Лом отпреди две седмици е показала неправилно съхранение на боеприпаси


Проверката отпреди две седмици в Горни Лом е показала неправилно съхранение на боеприпаси. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, предаде БТВ. „Били са в неподходящи помещения. Има три издадени акта. Явно контролът при работа и спазване на технология не е бил на високо ниво”, посочи Бакалов.
„Снощи от наблюдението с термокамерите има засечено животно в периметъра на взрива. Това е единственото ново в резултат на наблюдението. Продължаваме да проверяваме хората къде са – човек по човек. Установихме едно лице, което мислехме, че е в завода. Продължаваме да водим проверки”, добави министърът. „Няма как да обявим колко са хората, които са били вътре, без да направим вторична проверка”, уточни той.
„Първото нещо, което ще се направи, е ще се вдигне безпилотният самолет над територията на взривения завод. Трябва да се съгласува, окръжният прокурор и наблюдаващият прокурор ще преценят на място”, заяви Йордан Бакалов.
Той посочи, че собственикът на завода не е могъл да изрази никакви предположения защо е избухнал толкова силен взрив.

15 души са в неизвестност 


Все още няма официална информация за броя на жертвите при експлозията в оръжейния завод в Горни Лом. 15 души са в неизвестност. Сред тях са работниците от втората смята, както и трима души от ръководството.
Взривът е нанесъл тежки поразения в радиус от 600 метра. На мястото на взрива се е образувал кратер. Достъп до цеха в момента няма. По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът около фабриката е отцепен на 3 км.
Засега е известно само, че три жени са ранени без опасност за живота. Те са пострадали на излизане от завода, на около 400 метра от мястото на взрива.

Оръжейният завод е бил специализиран и в утилизацията на боеприпаси, в двора му е имало около 11 000 пехотни мини от Гърция.


Бойко Борисов: Актове, актове и накрая трагедия



Много актове са съставяне на завода, а собственикът си е играел с живота на хората. Не се знае колко са загиналите. Актове, актове и накрая трагедия. Собственикът явно си е плащала актовете, но плати с живота на сина си. Ако е вярно, че детето му е било в завода. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV.


Миков: Правителството трябва да обяви траур


В този тежък момент правителството трябва да обяви траур, заяви председателят на БСП Михаил Миков, който е кандидат за депутат от региона, където стана тежкия инцидент в цеха за боеприпаси край с. Горни Лом.

БСП променя предизборната си кампания. Ние обявихме това още снощи. Смятам че е неудачно да водим политическа кампания в този момент, заяви Миков пред Нова телевизия от мястото на инцидента. Кампанията трябва да бъде преустановена. Призовах всички да направят същото. Нека да има разговори с хората, но не и миитинги, на които има и музика. Това е неуместно, подчерта Миков.



Хората  от Горни Лом загинали за по 240 лева


Старо работно оборудване, липса на втори изход, работа без инструктаж - такива нарушения са установени в барутната фабрика в Горни Лом, заяви пред Нова телевизия социалният министър Йордан Христосков.
"Чували с отпадъци тротил са били натрупани между цеховете. Неспазването на последвалите предписания доведе до трагедията", заяви Христосков.

"Този завод е бил единственият шанс за работа там. Последното възнаграждение, което са получили работниците, е под минималната работна заплата - получили са 240 лева. Предстоят проверки от страна на трудовото законодателство. Този завод повече няма да работи, но да видим резултатите от следствието", допълни министърът.

Влизат в завода

Прокуратурата е разрешила влизане в завод "Миджур", където вчера следобед се взриви цех, съобщи Нова телевизия. Те ще видят ситуацията в мястото на барутната фабрика, където най-вероятно има 15 жертви.
Служители на МВР и военна техника влизат в района на взрива в Горни Лом.


Утре е ден на национален траур


С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур след трагичния инцидент предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, съобщиха от правителствената информационна служба.

Въпреки усилията на специализирани екипи на мястото на инцидента, има минимални шансове оцелели да бъдат намерени.


От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите.


Нови разкрития за Горни Лом! Имало е първи взрив в 15 часа


Мистерията около адския взрив във военния завод в Горни Лом продължава да се заплита. По последни данни вчера около 15 часа е имало първа, лека експлозия. Това съобщи Нова телевизия.

Въпросите валят един след друг. Защо е нямало реакция на ръководството на предприятието? Какво са правили работниците през тези два часа? Не е ли имало предупреждение за опасност? Никой ли не се е стреснал от тази първа експлозия? „Нормално“ ли е да има взрив и работата в такова рисково предприятие да продължи по план…

Официално 15 жертви!

На извънреден брифинг от кризисния щаб съобщиха, че е потвърдена информацията за 15 жертви.
Взрива е бил много силен, две от сградите ги няма, образували са се кратери, гората е силно увредена, отломки от 100 кг са хвърчали на метри.

Знам, че хората, които са ръководили утилизацията са били много подготвени. Това съобщи г-н Николов от щаба.
Затваря се заводът. Повече не бива да се допуска риск. За съжаление, аз съобщих преди половин час на близките на хората за това, че искрицата надежда вече почти я няма. Те все пак се надяват, че може някой да се е отклонил. Това заяви на извънредна пресконференция социалният министър Йордан Христосков.
„Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права. Но това, което службите на МТСП ще направят е, че те ще поемат хората. Ние ще се погрижим за тях, за техните социални права“, допълни той.


„За съжаление, семейство – мъж и жена, родители на 5-годишно дете, са сред загиналите. Техни близки се грижат за детенцето“, каза Йордан Христосков.

Ето ги първите кадри от трагедията



ВИДЕО

Обновява се!
Последно: 17:06ч.