неделя, 26 октомври 2014 г.

На тази дата: 26.10.1989г. Народната милиция разгонва активисти на "Екогласност" от градинката пред "Кристал"

26.10.1989 г. Народна милиция разгонва със сила активистите на Независимо сдружение
„Екогласност”. В градинката пред сладкарница „Кристал” в центъра на София те събират подписи срещу проекта на водностопанския комплекс „Рила-Места”.

През 1989 г. управлението на БКП е довело страната до трети фалит. Хората живеят в постоянен дефицит от стоки от първа необходимост. На 26 октомври активисти на движението „Екогласност” се събират в градинката пред „Кристал”, за да събират петиция на гражданите до Народното събрание за спирането на строителството на хидропроектите „Рила” и „Места”. По същото време в София паралелно се провежда Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.

Тогава униформени служители на МВР и на Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия разгонват активистите и гражданите, демонстрирайки груба сила. Арестувани са около 30 души. Акцията в градинската пред „Кристал” е отразена от няколко чуждестранни кореспонденти, които по това време са у нас да отразят Европейската среща по опазване на околната среда на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа.