четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Американци купуват българската компания "Телерик" за $263 млн.

Progress Software Corp. придобива българската компания "Телерик" за $263 млн. Сделката ще позволи на Progress да формира цялостна облачна платформа, в която разработчиците да създават приложения за всякакви устройства, пише Wall Street Journal.
"Вълнуваме се да съобщим, че "Телерик" постигна споразумение за придобиване от Progress Software (progress.com), базирана в САЩ публична компания, специализирана в разработването, внедряването и управлението на пакет от бизнес приложения. Те са в бизнеса от 1981 г. и тяхната технология се използва от близо 140 хил. организации в повече от 180 страни", пишат в блога си от българския разработчик.

Компанията ще запази своята идентичност и досегашното си име. Progress посочва, че приходите на "Телерик" за последната година надхвърлят 60 млн. долара, а за същия период ръстът на клиентите й е с 20%. Приходите на компанията от Калифорния за 2013 г. са 334 млн. долара, докато пазарната й капитализация е 1,26 млрд. долара. В компанията работят около 950 души.

Основателите на българския разработчик и висшия мениджмънт на компанията ще се присъединят към екипа на Progress. "Телерик" е най-големият софтуерен разработчик в страната, основан преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. В момента тя има над 650 служители в България и представителства в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия.