понеделник, 6 октомври 2014 г.

На тази дата: 6.10.1889г. Започва представления "Мулен Руж"

1889 г. в Париж започват представления на световноизвестното кабаре "Мулен Руж"
("Червената мелница"). Открито по случай Световното изложение в Париж, "Мулен Руж" е разположено в 18-ти Арондисман на Париж близо до прословутия квартал с червените фенери и Плас Пигал. Залата на нощното заведение събира 850 души.

Откриването на Мулен Руж съвпада с разцвета на периода, известен като Бел Епок - времето на величието на културата и развитието на техническия прогрес. Създател на прочутото кабаре е Жозеф Оле, а мениджмънтът на новото заведение бил поверен на Шарл Зидлер. За кратко време кабарето се превърнало в място, където се събирали известните и богатите.

Любопитен факт е, че Оле и Зидлер наричали на шега "Мулен Руж" с името "Дворец на жените". Първият стриптийз в света е бил направен в "Мулен Руж" през 1893 г., когато една от танцьорките се разсъблякла по атрактивен начин на сцената. Една от най-известните певици и танцьорки в кабарето за всички времена е Мистингет, която привличала любители на забавленията от цял свят.

През 1915 г. кабарето е унищожено от пожар и е ремонтирано шест години по-късно, когато наново отваря врати. През 1929 г., след като Мистингет напуска "Мулен Руж", то се превръща в модерен нощен клуб с програма. Популярността му след Втората световна война нараства и в него се провеждат различни тематични ревюта и шоу-програми. Днес в "Мулен Руж" пристигат любители на забавленията от цял свят, за да видят изпълненията на прочутите танцьорки.