петък, 31 октомври 2014 г.

Край с КТБ! НС се отказа да пълни дупката

Парламентът сложи край на опитите за спасяване на Корпоративна търговска банка. Лицензът й ще бъде отнет, тя ще бъде обявена в несъстоятелност, след което ще започне изплащането на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

След 5-часови дебати в Народното събрание ГЕРБ оттеглиха предложението си за законодателни промени, които да спрат автоматизираната процедура по отнемане на лиценза на КТБ заради „дупката“ от 4.222 млрд. лева и да дадат възможност на БНБ да предприеме действия по оздравяването й.

Отпадането на точка 3 бе прието със 151 гласа „за“, нито един „против“ и 7 „въздържал се“.

Надежда за спасяването на банката на Цветан Василев се появи тази сутрин, когато бе обявено, че има оферта от консорциума, представен от EPIC, която предвижда рекапитализиране на банката с 50% участие на консорциума и 50% на държавата.

Тя е неизпълнима, предвижда неща, които противоречат на българското и европейското законодателство, заяви обаче управителят на БНБ Иван Искров, повикан в пленарната зала от депутатите.

След неговото изказване и почивка, в която ГЕРБ се събраха, за да решават какво да предприемат, на трибуната излезе Менда Стоянова (ГЕРБ).

„Днес господин Искров ни прочете основните параметри на офертата. Тя наистина не е приемлива. Парламентарната група реши да направя предложение за отпадане на точка 3 (за спасяване на КТБ – бел. ред.) от проекта за решение и да внеса редакционни поправки в точки 1 и 2“, заяви Стоянова.

Редакцията на първата точка от решението предвижда Министерският съвет да внесе предложение за изменение в пълно съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело, като се предлагат промени в Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Точка две от решението предвижда промени, гарантиращи незабавното изплащане на гарантираните влогове при условията на пълно спазване на правото на ЕС.

Стоянова посочи и кои са виновниците за срива на КТБ.

Очертаха се три линии на причинители.

Първата е линията на самата банка и нейните собственици, на управлението на банката, която е вземала абсолютно безотговорни решения. В доклада на одиторските компании са посочени безброй нарушения, някои от тях граничат с престъпления или, както се изрази главният прокурор, с кражба.

Втората е линията на държавните институции. Кои не си свършиха работата през всички тези години, кои позволиха да се краде? Първата е банковият надзор на БНБ. Защо не са открили нарушенията, които сега одиторските компании откриват? Защо БНБ един месец по-рано одобри покупката на банка „Виктория“ и сега банката е във фалит заради това решение? Втора виновна държавна институция е ДАНС, финансовото разузнаване. Направихме мега структура, чиито основни задължения са прането на пари и финансовите измами. Тези институции не можаха за всички години да установят, че там има кражби, че има финансови потоци, които изтичат навън.

Трето – правоохранителните органи, които са част от системата за национална сигурност. Дано сега те си свършат работата и поне предотвратят окончателното ограбване на банката.

Четвъртата линия е линията на частните институции. Говоря за одиторите. Всички големи и малки банки, големи и малки предприятия със закон са задължени да наемат одиторски компании, които, извършвайки проверка, да заверяват техните баланси, отчети. Къде беше одиторът на КТБ? Международната одиторска компания с име, част от „голямата четворка“ – KPMG. Защо всички отчети са заверявани без забележки? Те, освен да гледат документи, са задължени и да проверят верността на данните в тези документи. Или не са го правили, защото са проявявали престъпна небрежност, или са го правили, защото така е трябвало“, заяви Стоянова.