понеделник, 20 октомври 2014 г.

Продължава мистерията с руската подводница

Военноморските сили на Швеция разшириха търсенето във водите около Стокхолм на руската подводница, която се предполага, че е навлязла в нейната акватория. Днес е четвъртият ден от търсенето, в което са включени кораби и хеликоптери, съобщава Би Би Си.
Руското министерство на отбраната отрече да има „необичайна ситуация” с техни съдове. Според тях, холандска подводница е предизвикала тревогата в Швеция, след като е провела учения в региона. Холандското министерство на отбраната, обаче, отхвърли тази теория. „Определено не е била холандска подводница”, заяви говорител на ведомството.

Шведско радио пък съобщи, че търсенето се е разпростряло около острови в Балтийско море, което много по-далеч от района на Стокхолм. Кораби и войници са били разположени от Моея – на север от Стокхолм, до Орное – на юг от столицата. Те използвали специални сензори в операцията, която продължава през цялото денонощие. Тези действия нагнетяват допълнително напрежение в Балтийския регион, където трите малки държави са с повишено внимание заради кризата в Украйна.

От шведската армия съобщават, че проучват „чуждестранна подводна дейност”, като отрекоха да се издирва подводница и уточниха, че се провежда разузнавателна операция.

Русия държи няколко свои подводници в Калининград – руската територия между Полша и Литва, която е разположена точно срещу Швеция. Много по-големи военни сили руснаците са разположили и в Мурманск на Колския полуостров, който се намира в Северния полярен кръг и е на границата с Финландия и Норвегия.