вторник, 21 октомври 2014 г.

Путин катастрофирал в Милано

Оказва се, че разговорите за украинската криза миналия петък в Милано зациклили първоначално заради сутрешен яд на президента на Русия Владимир Путин. Гняв, за който обаче нямали вина нито колегата му от Украйна Петро Порошенко, нито другите участници в преговорите – Ангела Меркел, Дейвид Камерън, Франсоа Оланд и Матео Ренци. Камо ли пък неговият стар другар Силвио Берлускони, с когото според злите езици руският държавен глава купонясвал в много мила компания от два до пет часа сутринта.
Ако се вярва на в. „Кориере дела сера”, Путин бил побеснял, задето шофьорът на суперлуксозния му джип го фраснал странично в колоната на входа на Префектурата в Милано. Там се състояха приключилите със сравнително добър край въпросни разговори за Украйна и изглежда водачът на бронирания автомобил не направил точната маневра или не се бил прицелил в тесния вход на строената преди два века елегантна сграда. Както и да е, но Путин бил побеснял до такава степен, че веднага се преместил за двайсетина метра до вътрешния паркинг в един от следващите го четири джипа, идентични на халосания.

Но според източници от силите за сигурност, които миналите четвъртък и петък охраняваха срещата на високо равнище „Европа – Азия”, гневът на президента на Русия поне на тях въобще не бил създал проблеми. Както отбеляза „Корире дела сера”, същото обаче не можело да се каже най вече за премиера на Испания Мариано Рахой, който направо побъркал представителите на силите на реда с гастрономическа прищявка. Министър-председателят на Негово Величество крал Фелипе VI решил да се наяде хубаво в типична кръчма преди официалната вечеря за гостуващите в Милано 53-ма държавни и правителствени ръководители, дадена от президента на Италия Джорджо Наполитано. Та прищяло му се на Рахой да похапне известния деликатес „кулатело” – сушената „ябълка” на свинския бут, по която си падаше страхотно и великият тенор Лучано Павароти – и казал на шефа на охраната си името на позната отдавна гостилница. Съответно италианските ченгета за нула време трябвало да проверят не само заведението и да осигурят безпроблемен маршрут до него, но и да поставят снайперисти по покривите на околните сгради. Силите за сигурност били изправени на нокти и от желанието на германската канцлерка Ангела Меркел да се порадва на луксозните витрини на прочутата покрита галерия на Милано. И най-влиятелната жена в света решила да отиде пеша от хотела си до Кралския дворец, където била запивката с колегите.

Италианските ченгета, охраняващи за пръв път международен форум с такива измерения, по собствените им думи обаче брали най-големи ядове с делегацията на Индонезия заради едни счупени очила. Строшил си ги, без да иска, заместник-ръководителят на делегацията и от посолството в Рим му дали адреса на оптика, където щели да го обслужат добре. Полетели веднага към магазина няколко патрулки и официалната лимузина, но по пътя кортежът се натъкнал на някакъв протестен митинг. Шефът на охраната предложил друг реномиран очиларски магазин, но зам. главният не искал и да чу за него. Кандисал чак когато посланикът му казал, че другият е част от веригата на първия, отишли до него и взели очилата. Но заради тях откриването на форума „Европа – Азия” закъсняло с петнайсетина минути.

В края на форума пък началниците на службите за сигурност изтръпнали, когато служителите, натоварени да откарат до летището албанската делегация, докладвали, че гостите ги няма в хотела. Оказало се обаче, че тук за бой били самите ченгета, които в случая не координирали добре действията си. Ами албанците били отишли да играят на рулетка в намиращото се на 250 км от Милано казино на Сан Ремо и били придружавани от съвсем читава охрана.