сряда, 29 октомври 2014 г.

Бойко: Патриотите сами се изключиха!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че Патриотичният фронт (ПФ) сам се е изключил от бъдещото управление. Това стана малко след срещата му с лидера на ЕНП Жозеф Дол в парламента.
Борисов припомни, че на първото заседание на новия парламент е заявил, че е за коалиция с Реформаторския блок (РБ) и приема писмена подкрепа от ПФ. Малко след това обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов е направил своето изказване, в което се е обявил за образователен ценз за 6-годишни деца и поставяне на ракети срещу натовски държави.

"В момента, в който го направи, от евроатлантическите посланици започнаха да ми идват оценки: "Това ли са новите ви партньори?" За съжаление. При тази ситуация предложих или избори веднага, или ГЕРБ и Реформаторският блок да направят коалиция, а всички отговорни партии да подкрепят по отделнтите теми, както пожелаят", обясни Борисов.

"Аз гарантирам, че ако направим правителство на ГЕРБ и РБ, фондовете ще бъда пуснати в пълния им обем. Оттам нататък, ако имаме акъл, българските партии да работим добре в името на страната. Нищо против Патриотичния фронт, Валери Сименов е един достоен мъж, излезе и си каза неговата програма. За съжаление тези неща, които прочете, не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация. Представете си опашка от деца 6-годишни на изпит по български език. Представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция. Ако искат да ни подкрепят, ще им благодаря всеки ден", добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов даде пояснение и около евентуална подкрепа от ДПС за бъдещото управление:

"Айде да речем пенсионната реформа. Ние сме за вдигане на пенсионната възраст. За това са и Реформаторският блок, БСП са против, БДЦ са против, ПФ са против, а ДПС са "за". Ако ГЕРБ, ДПС и РБ гласуват за вдигане на възрастта за пенсия, каквото е и указанието на ЕК, ще ме заподозрете в задкулисие с ДПС ли? Или ако БСП внесе да променим плоския данък, така както и ПФ искат семейно подоходно облагане. Освен ГЕРБ и реформаторите само ДПС е против. Ще ме заподозрете тогава ли?"