петък, 3 октомври 2014 г.

България в траур!

Днес е ден на национален траур за жертвите на трагичния инцидент в завода за производство и
съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в село Горни Лом.

Жертвите от взрива в завода са 15 - тринайсет мъже и две жени. Взривът става минути преди 17 часа в сряда. Взрив се чува и в 21:40 вечерта. Цяла нощ близки на хората, които са били на смяна във взривения цех търсеха информация за съдбата на роднините си с надежда да има оцелели.

Експлозията е била изключително силна, като са се образували кратери на мястото на взрива, а хората са изпепелени. Две от сградите ги няма. Гората е сериозно засегната, както и околните сгради.

"Влязохме с брониран автомобил, видяхме лунен пейзаж, кратери и разпукани бетонни плочи", разказа експертът по обезвреждане на боеприпаси Валентин Радев, бивш зам.-министър на отбраната в правителството на ГЕРБ. По думите му най-вероятната причина за трагедията в Горни Лом е неправомерно количество взривни вещества в помещенията в цеховете за утилизиране на боеприпаси.

Друга възможна причина за трагедията е човешка грешка.

Главна инспекция по труда издаде акт за спиране на дейността на завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом.

По разпореждане на главния прокурор е формиран екип от 15 следователи от Националната следствена служба, които ще разследват трагедията.

След изтичането на срока за безопасно влизане на територията на обекта, днес ще започне оглед на местопроизшествието от група следователи. В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“, както и специалисти по взривни работи.

Ще бъдат извършени и огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода.

ВИДЕО