сряда, 29 октомври 2014 г.

Така ще е в самолета на бъдещето

Скоро може буквално да се реете в облаците. Стига, разбира се, проектът на една британска
организация да се осъществи. За някои хора пътуването със самолет без прозорци ще бъде вълнуващо преживяване, а за по-нервните пътници - истински кошмар.
Така или иначе това е бъдещето, предричат от Centre for Process Innovation (CPI), съобщава в. "Индипендънт".

В прототипа, който все още е в начална фаза, по цялата дължина на самолета ще има ултратънък екран вместо прозорци, който ще позволи на пътниците постоянно да се наслаждават на гледката навън. Те ще могат също да научават неща за градовете, над които летят, или просто да сърфират в интернет и да проверяват имейлите си. 

Концептът се базира на технологиите, използвани при мобилните телефони и телевизорите. Образът върху екраните ще се предава от камери, монтирани по външната страна на самолета. Амбицията на създателите не е толкова да осигурят върховно преживяване за пътниците, колкото да решат основния въпрос пред самолетната индустрия - как да се намали теглото, което ще доведе до по-нисък разход на гориво, а от там и до по-евтини билети. 

Според CPI, при всеки 1% намаление на теглото на самолета се пести 0,75% от горивото.
Д-р Джон Хелиуел от CPI посочва, че с поставянето на прозорци на самолета фюзелажът трябва да бъде заздравен. Когато прозорците се махнат и бъдат заменени с огромен екран, фюзелажът ще стане по-лек.

Екраните ще бъдат направени с използването на ограничени светодиоди (OLED) - комбинация от материали, които излъчват своя светлина, при пропускане през тях на електричество. Проблемът при тази технология е високата цена и чувствителността към влагата. Поради това те се използват предимно при неогъващо се стъкло, най-вече при мобилните телефони и телевизорите. 

Ключовото развитие ще бъдат огъващите се органични светодиоди, посочва д-р Хелиуел, което ще доведе до създаването на екрани, подходящи за самолетите. Според него такъв самолет ще може да бъде създаден до 10 г.

 SkyCruiser - 3 в 1

Още не сте решили какво да си купите - самолет, вертолет или някакъв летящ автомобил? А какво ще кажете, ако някой ви предложи и трите наведнъж, при това в едно? Въпросното превозно средство е дело на американската компания Krossblade, базирана в Аризона. 

Тя представи на местната публика концепта с името SkyCruiser, който представлява нещо средно между самолет, вертолет и автомобил. Всъщност това е хибриден електрически летящ апарат, който в зависимост от режима може да се използва като самолет или квадрокоптер, а също така като обикновен автомобил. Просто казано - с него ще може да се придвижвате както по въздух, така и по земя.

Самолетът трансформър е оборудван с два електрически двигателя, всеки от които с максимална мощност от 150 конски сили, както и с четири въздушни винта, за да може да лети като вертолет. При използването на самолета на земята като автомобил може да се прибират крилата му, чийто размах достига 9,5 метра. Тогава двата електрически двигателя му позволяват да развива скорост до 112 км/ч по пътя. Засега не се знае кога транспортното средство ще се появи на пазара, нито на каква цена ще се предлага.