четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Патриотичният фронт ще подкрепи ГЕРБ, без жива сила

Днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция Патриотичен фронт. И
мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции.

Това обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО”.

Ние сме пред евентуално подписване на програма за стабилно управление. Имаме решение на политическия съвет на коалицията политически лица от Патриотичния фронт да не участват в управлението, заяви Валери Симеонов от НФСБ.

Стигнахме до разбирането, че подкрепата на ПФ може да бъде изразена с подписване на програма за управление, каза Бъчварова и уточни, че "тази подкрепа няма да е с ултимативното изискване за персонално участие."

Там, където останахме на различни позиции, имаме уговорка да продължим в работен формат, така че да постигнем най-доброто приемливо решение. Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите – в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата, добави Бъчварова.

По-рано днес се проведоха и консултациите между ГЕРБ и АБВ. Стана ясно, че двете формации имат сходни позиции по темите енергетика, инвестиции, оздравяване на икономиката и финансова стабилност. Имат обаче големи различия що се отнася до социалните политики.

Ивайло Калфин поясни, че АБВ трудно би участвала в дясно-центристко правителство.

"Което не означава, че ние няма да подкрепим конкретни политики. Ние настояваме, че тази ситуация в държавата предполага широка коалиция, включително с участието на социалистическата партия", коментира Калфин.