петък, 24 октомври 2014 г.

Официално ГЕРБ ще управлява без ПФ, неофициално с ПФ

Бъдещото правителство с мандатоносител ГЕРБ ще се крепи само на обща програма и няма да има коалиционно споразумение, каквито бяха заявките досега. Това стана ясно след срещата между герберите и Патриотичния фронт.
"Политически лица от Фронта няма да участват в правителството. Имаме решение политически лица да не участват в управлението. Това е правилният модел на политическо отговорно поведение",  заяви Валери Симеонов, лидер на НФСБ - една от основните формации, които участват във Фронта.
По този повод Симеонов подчерта, че лидерът на ВМРО, част от ПФ, Красимир Каракачанов няма да става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова - на туризма. Такива слухове се носеха още от началото на преговорите. Той все пак не изключи възможността експерти от Фронта да се включат в управлението, но за това също щяло да има изрично решение.

"Подписите под програмата за стабилно управление са политически анагажимент", коментира и Румяна Бъчварова (ГЕРБ).
Неучастието на министри от ПФ в правителството се налага от факта, че в ЕС смятат Фронта за националистическа коалиция със спорни виждания, понякога граничещи с дискриминационното предложения по отношение на ромите, бежанците и Турция.
Според  Валери Симеонов  Патриотичният фронт щял да носи отговорност за управлението чрез парламентарната си дейност.
Според Симеонов по 94 предложения има 90% съвпадение и това било достатъчно за Фронта, за да бъде "много близко до подписването на тази програма".
Фактът, че депутатите в съглашателството ще са не повече от 126. Толкова са народните представители на ГЕРБ, Блока и Фронта, показва, че без одобрение от ПФ нищо не може да се случи.