сряда, 22 октомври 2014 г.

Квесторите в КТБ давали стотици хиляди на адвокати

Два пъти - по 100 и 108 хиляди лева са платили квесторите на КТБ Христина Стаматова и Божидар Аршинков за консултантски услуги от адвокати във връзка с банката, алармира bTV, като показва разписките, с които парите са дадени на юристите.
От тлъстите хонорари са се облажили двама юристи от Буллойерс ООД - Румен Димитров и Бисер Атанасов, твърди още bTV, като цитира служители на банката.

Плащанията от поставената под особен надзор банка „Виктория” – дъщерна на Корпоративна търговска банка, са направени през последните месеци. Служителите от банката твърдят, че се плащат хонорари за консултанти, които не правят нищо друго освен да дублират тяхната дейност, които те така и така вършели. Така за 4 дни пак за консултанти са платени 17 хиляди лева.

Чрез консултантите въпросните квестори се чувстват по-сигурни, обясняват действията им банковите служители.

Понастоящем „Виктория” се нуждае от оздравяване, а не от подобни плащания, твърди президентът на синдикалната организация КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който е бил алармиран за случая. Той е поискал среща с г-жа Кордовска от БНБ. Първоначално тя се съгласила. После обаче явно се обадила на Иван Искров и отменила срещата. Явно трудно може да ме гледа в очите, заяви лидерът на КТ „Подкрепа”.

Проучване на bTV сочи още, че единият от квесторите - Божидар Аршинков е близък с шефа на БНБ Иван Искров. Твърди се, че Искров е кум на квестора. Самият Аршинков обаче отрича това и отказва каквито и да е подробности.