сряда, 1 октомври 2014 г.

Взрив в барутната фабрика в Горни Лом! Има жертви! Обновена

Гръмнала е барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Има пострадали.

Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече, съобщава bTV .

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той съобщи за пострадалите двете жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора, но не е ясно колко.

Няма информация все още и какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза Костин.

***
24 часа ще са нужни, преди да могат във взривилата се фабрика да влязат спасители. Над мястото на инцидента ще летят безпилотни самолети. Основната версия е, че инцидентът е станал при взривяване на мини. Това заяви вътрешният министър Йордан Бакалов на извънредна пресконференция.
"Преди 15 дни е правена цялостна проверка – констатирани са нарушения, издадени са актове, но за съжаление след 15 се е случил и този взрив. Явно дисциплината в самата фирма не е била на нужната висота. Това е мое лично мнение, защото 2010 г. е имало подобно произшествие във фирмата", добави Бакалов.

Две жени са ранени - със счупени ръце. Засега за тях се знае, че са пострадалите при взрива във фабриката за боеприпаси в Горни Лом. Това заяви по телефона пред Нова телевизия Ваньо Костин, кмет на Чупрене.


„Засега не се знае дали има жертви и колко още работници са ранени. Хората работят на три смени, не е ясно дали във фабриката има останали от предишната смяна. На място има екипи от МВР, но засега не се допускат външни хора поради опасност от вторични взривове“, поясни Костин.
Има загинали при инцидента в предприятие „Миджур” в село Горни Лом. Изключително високопоставен източник съобщи, че жертвите са между 10 и 15. По първоначална информация сред тях е и синът на собственика.


Жертви сигурно има, но никой не може да каже колко са, защото никой не може да влезе в района на взрива. Това каза вътрешният министър Йордан Бакалов във връзка с появилата се информация, че загиналите са поне 10. Никой не знае колко точно работници са били на мястото на взрива, знае се, че са утилизирали мини. Собствениците на фабриката - баща и син не отговарят на телефоните си, най-вероятно са били също в района на взрива. На телефоните си не отговарят и работниците, за които се знае, че са били на смяна. Смята се, че са били 15.
"Възможно е през нощта над фабриката да бъдат пуснати безпилотни самолети с инфрачервени камери, които да потърсят оцелели и да видят какво е положението. Във фабриката може да се влезе 24 часа след последния взрив и за това ще се търсят доброволци", каза още за "24 часа" министърът.

Какво точно е положението и колко са жертвите може да се разбере не по-рано от утре.

Районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там, както и следователите, които трябва да направят разследването”, каза Бакалов.

„За голямо съжаление, все още има вторични взривове. След последния взрив можем да влезем 24 часа по-късно. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс. С министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме по всяка вероятност безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в периметъра преди тези 24 часа, както и друга техника, добави той.

Един от собствениците на фабриката става Велик Майстор на българските масони през 
2013 г.
Взривната фабрика е собственост на фирма "Битекс" АД. В този завод са се произвеждали взривни материали за граждански цели като например за минната добивна промишленост. Заводът обаче е изпълнявал и услуги по утилизация на мини. Официално хората са работели на две смени, но според местни хора всъщност е имало и трета смяна.
Завод “Миджур” е част от бившия военен комплекс “Пима” в Монтана, обявен в ликвидация през 2000 г. Тогава обособени части от него бяха обявени за продажба. Предприятието за взривни вещества в Горни Лом бе продадено на фирма “Миджур 99”, мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, съдружник на Христо Ковачки в мини “Чукурово”. Заводът е най-голямото предприятие в община Чупрене.
През февруари 2010 г. в завода избухна силен взрив в цеха за амонит. Ранени бяха 4 души. Тогава в завода се утилизираха 1,6 милиона гръцки пехотни мини. Взрив в "Миджур" избухна и през 2002 година.

Две експлозии, следствие от пожар, изпепелиха тогавашния цех за производство на тротил, но пострадали нямаше. В завода се унищожават 1 600 000 гръцки мини. След преработката материалите от тях са влагани в производството на промишлени експлозиви. Според инж. Митков, технологията на утилизация е проста, защото устройството на мините е елементарно. Няма изгаряне на експлозиви, няма замърсяване на околната среда, категоричен бе той по повод обвинения, отправени към фирмата от страна на НД Екогласност.
Фирмата е глобявана многократно за лоши условия на труд. В един от последните актове се твърди, че има опасност от взрив и то непосредствена.

„Незаземяването на машините би могло да доведе евентуално да експлозия и да застраши живота и здравето , както на боравещите с конкретните съоръжения, така и на други работници и служители”, пише в акта.

Един от собствениците на фирмата – Валери Митков става през 2013 г. Велик Майстор на българските масони. Той е професор в Минно-геоложкия институт и се твърди, че има изключително добри контакти сред представителите на различните политически сили. Той е и сред управителите на Сдружението на взривните инжинери в България.
Обновена