четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Туитър-премиера Рогозин отговори на Външно

НАТО – това действително е безотпадно производство. Така вицепремиерът на Русия
Дмитрий Рогозин отговори в Twitter на обвиненията на българското Министертво на външните работи за това, че се е отнесъл с неуважение към министъра на отбраната Велизар Шаламанов. 

Към поста си в социалната мрежа руският вицепремиер е приложил линк към статия, в която е описана позицията на МВнР по повод предходния коментар на Рогозин за министъра: „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“.

Този коментар се появи след решение на правителството на кабинета на Георги Близнашки за това страната ни да подмени военната си авиация, като "пенсионира" старите руски изтребители. Решението е свързано с това да се избегне зависимостта от руската военна индустрия.

В отговор от МВнР заявиха, че коментарите на Рогозин са неприемливи. "България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", се казва в официалната позиция на министър Митов", разпространена от пресцентъра на Външно.

От министерството са категорични, че България не дължи обяснения за това каква е политиката ѝ по отношение на националната сигурност. Въпреки това отговорът на външния министър Дание Митов е подробен и обстоен.