неделя, 30 ноември 2014 г.

Нова далавера на ПИБ! „Южен поток“ плати 100 млн. евро на ПИБ за 165 дка земя

Строителят на морския участък на „Южен поток“ плати на банката рекордните 100 млн. евро за гора по пътя на газопровода, пише в последния си брой вестник Капитал, който е посветил три страници на разследването
Късмет, спекулантски нюх или добри политически връзки. 

Това са три различни обяснения за най-големия удар на имотния пазар в последните години, но само едно е вярно. А топ сделката е за продажба на 165 декара гора от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за 100 млн. евро на дружеството „Южен поток транспорт“. Сменя се собствеността на земи по трасето на газопровода „Южен поток“, точно на мястото, където тръбата излиза на българския бряг, южно от Варна.

От тази сделка финансовата институция излиза с шесткратна печалба за малко повече от година единствено с цената на няколко съдебни дела. А „Южен поток транспорт“ може да се чувства ужилена, освен ако причината да плати толкова висока цена за терена не е свързана и с други съображения.

За имотния пазар продажбата безспорно е най-голямата за 2014 г. Според участници на него платената за земите край Паша дере цена – 606 евро за кв. метър гора, също е невиждана до момента. Дори за Черноморието, където допреди години всяка педя бе буквално златна мина.

Обяснението е едно: банката застана на пътя на газопровода в точния момент, за да поставя условия, и вероятно със силен политически гръб, за да го направи.

Припомням, че e очевидна ДПС-връзката в ПИБ. Банката се превърна в основен кредитор на компании, които имат всички белези да принадлежат към обръчите на Доган и Пеевски. С цесии и директно рефинансиране тези компании прехвърлиха задълженията си от КТБ към ПИБ.
И няколко въпроса:
-Защо не бъдат огласени големите кредитополучатели и депозанти в ПИБ, подобно на призивите на ДПС за КТБ?

- Какво са показали регулярните проверки на БНБ в ПИБ? Сигурно са показали същото, каквото и в КТБ.

-Ще бъде ли проверено качеството на обезпеченията в ПИБ по методиката и стандартите, по които беше проверено в КТБ? Ако няма да бъде проверявано, защо? Страхува ли някой БНБ?