събота, 1 ноември 2014 г.

На тази дата: 1.11.1755г. Лисабон е напълно разрушен от земетресение, загиват между 60 хил. и 100 хил. души

На 1 ноември 1755 г. в 9:40 сутринта Лисабон е разлюлян от мощен трус. По-късно става ясно, че това е едно от най-катастрофалните земетресения в човешката история. То е последвано от цунами и пожари, които общо убиват между 60 000 и 100 000 души.

Трагедията се случва в Деня на вси светии, празнуван тържествено в католическа Португалия. Основният трус с магнитуд 9 по скалата на Рихтер продължава около шест минути, като предизвиква огромни пукнатини с дълбочина около шест метра. Минути след земетресението Лисабон е ударен от три гигантски вълни цунами, които поглъщат пристанището и центъра на града. 

В зоната, незасегната пряко от вълните, пък избухва пожар, който е потушен чак след пет дни. Земетресението е усетено в цяла Европа. Цунами помитат бреговете на Северна Африка, а на запад достигат дори до Барбадос и Мартиника в Карибите.

От населението на Лисабон, което е 275 000 преди бедствието, са загинали 90 000 души. Десет хиляди са жертвите в Мароко. 

Осемдесет и пет процента от сградите в Лисабон са разрушени, включително прочути дворци и библиотеки. Новата "Феникс опера", построена само шест месеца преди това, изгаря до основи. 

Творби на Тициан, Рубенс и Кореджо, записки от пътешествията на Вашку да Гама и други ранни мореплаватели, както и целият кралски архив са загубени. Кралското семейство не е засегнато от земетресението, тъй като по случайност този ден е излязло на пикник извън града.

Премиерът Себастиао ди Мелу свиква архитекти и инженери и след по-малко от година градът е почистен от развалините и съживяването му е в ход. Мото на столицата стават широките булеварди, а новите сгради са първите в света със защитни конструкции срещу земетресения. Лисабонският трус е първото широко документирано бедствие от такава величина в историята и бележи раждането на модерната сеизмология.