сряда, 19 ноември 2014 г.

На тази дата: 19.11.2002г. Честваме за първи път Световния ден на тоалетните!

Обществена тоалетна в Древен Рим
Днес е Световният ден на тоалетните. Денят се чества от 2002 г. по решение на Първата
международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур, състояла се между 20 и 22 ноември 2001 г. Инициативата цели да се популяризират световните проблеми, свързани с липсата на достъп до елементарни хигиенни нужди, както и с повишаване нивото на хигиенна култура.

Около 2,5 млрд. души по света нямат достъп до елементарни хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година по същите причини 1,8 милиона, предимно деца, губят живота си, показват данните на световната организация.

Първите подобия на затворени места за облекчаване на естествените нужди се появяват в района на днешна Индия и Пакистан няколко хиляди години преди Христа. Първата конструкция, приличаща на тоалетна чиния, е произведена около 2600 г. пр.н.е. Става въпрос за резбования трон, под който е било гърнето на шумерската царица Шубад. Археолозите са открили тоалетни столове и в Древен Египет. Датират ги от 2100 г. пр.н.е. Представляват преносими дървени тоалетни чинии, под които се слагали глинени гърнета.

Съвременното човечество не обсъжда с охота местата за облекчаване на естествените нужди. Но не винаги е било така. В Древния Рим обществените тоалетни са били нещо като публични форуми.

Жителите на империята сядали един до друг на специалните каменни тоалетни и обсъждали важните държавни дела или просто клюкарствали. По площадите в Рим е имало обществени тоалетни - 254 примитивни нужника и 145 луксозни места за облекчаване, наречени латрини. В тях имало по 50-60 места в дълги редици. Латрините са били свързани с канализационна система и наблизо е имало чучури, където човек да си измие ръцете.

Средновековна Европа обаче затънала в мръсотия - всеки се е облекчавал на улицата или където се случи. В най-добрия случай у дома ползвали гърнета, но съдържанието им изсипвали направо през прозореца. В замъците облекчавали нуждите си през тесни процепи в стената или в малки ниши, като изпражненията падали в яма край замъка. Със засилването на властта на Църквата обаче и налаганото от нея чувство за срам се налага личните нужди вече да се вършат насаме. В градове като Единбург, Франкфурт и Хамбург се появява нов занаят - носител на подвижен нужник. Става въпрос за гърнета, скрити под палтата на мъже и жени, които ги предлагали за облекчение срещу заплащане от минувачите, които се криели под палтата.

Хората се замислили за личната хигиена на облекчаването не по етични съображения, а заради върлуващата през ХІV век в Европа чума. Едва тогава забелязали ползата от това да си миеш ръцете.

Два века по-късно в европейските къщи вече е съществувал т.нар. тоалетен шкаф - долап, в който слагали нощното гърне, а на рафт отгоре стояла кана с вода.


   Трон. Ама порцеланов... Все пак трон!
Приблизително по същото време се появява прадядото на днешния клозет с течаща вода. Изобретателят на първия вътрешен нужнике сър Джон Харингтън, кръщелник на кралица Елизабет IІ. Направил го е за себе си, а по-късно конструирал един и за удобство на кралицата. Нейният, разбира се, бил луксозен - т.нар. порцеланов трон. Излиза, че съвременната порцеланова тоалетна чиния е изобретена през 1589 г., но й трябват 200 години, за да се наложи навсякъде. През 1681 г. нужникът за първи път е наречен с френската дума “тоалетна” (toilet).

През ХVIII и ХIХ век тоалетните столове вече са нещо обичайно. Един от най-разкошните е принадлежал на баварския крал Лудвиг ІІ, който е обичал да го възсяда направо по време на баловете и приемите, за да не прекъсва приятните разговори със събеседниците си.

На 3 май 1775 г. в Англия е регистриран патентът за модерния клозет с течаща вода. Прави го лондонският часовникар Александър Каминск. Най-важното му нововъдение е двукратно извита отводна тръба, един вид сифон.

В наши дни най-модерните тоалетни чинии в света - японските, имат невероятни функции - затоплят седалката, сами се измиват, дезинфекцират, подсушават, накланят човека в удобна за него поза и пр. глезотии.
У нас традицията е ясна - облекчаването извън дома е било нещо обичайно за нашите прабаби и прадядовци. След Първата световна война в България се приемат няколко закона, свързани с нужниците. Строително-полицейският правилник за сградите в София от 1924 г. например нарежда “във всяко жилище трябва да има поне един нужник”. А също и, че “нужниците и баните трябва да се проектират така, че да не се познават от улицата”.