понеделник, 3 ноември 2014 г.

Цесиите с депозити и кредити в КТБ стигнаха 1 милиард лева

Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила. Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщиха отлично информирани източници.

Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.

Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити.
"В българския парламент има представители на един икономически кръг и той вече придобива депозити, негарантирани в КТБ. Имаме съмнения, че директорът на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг". Това заяви от парламентарната трибуна в петък при дебатите за затворената банка депутатът от ДПС Йордан Цонев. И обеща: "Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Започва да действа фондът за гарантиране на влоговете, той ще предложи на съда синдика и ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи".