събота, 15 ноември 2014 г.

Според "Ройтерс" Путин може да напусне демонстративно срещата на Г-20

Руският президент Владимир Путин планира да пропусне работната сесия на лидерите на Г-20 в неделя и да отпътува по-рано от форума на 20-те водещи икономики в света в Австралия.

Това съобщи агенция "Ройтерс" като цитира официален източник от руската делегация.

Няколко от лидерите, събрали се в Бризбейн, остро критикуваха в кулоарите на срещата действията на Русия в Украйна, а президентът Барак Обама нарече страната заплаха за световния мир.

Представители на ЕС заявиха, че ако руската армия и въоръжение не бъдат оттеглени от Източна Украйна, ще последват нови персонални санкции.

Източници от руската делегация казват, че на заседанията на форума в събота украинската тема не е била изтъквана и не е имало някакви остри нападки срещу страната.

Но Украйна е доминираща тема на двустранните срещи, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е бил практически единственият въпрос на срещите с британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд.

Ден по-рано Камерън каза, че Европа може да няма друг избор освен да засили още санкциите, ако руският президент не спази ангажиментите си да уважава независимостта на Украйна. Путин, от своя страна, заяви, че страната му се готви за катастрофален срив в цените на петрола в процеса на изолиране на Русия.
В интервю за Би Би Си министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза в петък, че не очаква трайно драматично падане на цените на нефта под 100 долара за барел, но че правителството обмисля варианти в случай, че САЩ, ЕС и други държави ограничат купуването на руски петрол и газ.

Пред комплекса, където се провежда форумът, австралийци от украински произход организираха протест с превръзки на главата, на които пише "Путин е убиец".
Увити в националните флагове на страните, от които през юли загинаха хора в полет МН17 на "Малайзийските авиолинии", те легнаха върху огромно украинско знаме в знак на протест срещу "убийствените действия", за които, според тях, е отговорен руският президент, допълва "Ройтерс".

За пореден път в Австралия руската страна отрече да има нещо общо с подновените военни действия в Украйна и настоя, че подкрепа примирието, договорено през септември в Минск.