неделя, 2 ноември 2014 г.

На тази дата: 2.11.1988г. В интернет се появява първият червей, създаден от Морис

На 2 ноември 1988 г. в интернет се появява първият компютърен червей, създаден от Р.
Морис.

Компютърният червей (computer worm) е самовъзпроизвеждаща се компютърна програма. Той използва компютърната мрежа, за да разпраща свои копия до крайните устройства (компютърните терминали в мрежата). За разлика от компютърния вирус, компютърният червей не се нуждае от прикачване към вече съществуваща програма.

Червеите почти винаги причиняват вреда на мрежата, тъй като консумират от нейната пропускателна способност, докато вирусите почти винаги повреждат или променят файловете на заразения компютър. Червеите се разпространяват, като използват пролуки в операционните системи. Всички търговци периодично предоставят актуализации, които ако бъдат инсталирани, спират разпространението на повечето червеи.

Потребителите трябва да бъдат внимателни, когато получават електронни писма от непознати и неизвестни податели и не трябва да отварят прикачените файлове в тях или да посещават уебсайтовете, към които сочат писмата. Въпреки това, с увеличаването на количеството и качеството на фишинг атаките остава възможността крайният потребител да задейства зловреден код.

Създателят на червея Морис днес е милионер. По времето, когато създава своето зловредно изобретение, той е студент. Сега е бизнесмен и уважаван професор в Масачузетския университет. Чете лекции и е консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към университета. С днешна дата той все още държи на версията си, лансирана пред съда преди 23 г. – че е създал вируса, за да преброи колко компютри са свързани към интернет.

В зората на виртуалното общуване Морис е най-мразената личност от всички потребители на интернет по света. За да скрие факта, че е създал вируса в университета „Корнел”, където учи, Морис пуска червея от Технологичния институт в Масачузетс. Пренася го на дискета и невъзмутимо го пуска в действие на чуждия терен. И заразява над 6000 компютъра, или една десета от всички PC системи тогава. Загубите са за милиони долари, но от днешна гледна точка Морис се отървава леко. Федералният съд го подвежда под отговорност на 26 юли 1989 г. Година по-късно студентът е осъден условно на 3 години. Заедно с това Робърт Морис трябва да положи 400 часа общественополезен труд и да плати глоба от $10 500. През 1995-а името му отново нашумява - този път за създадената от него и Пол Греъм компания „Виауеб”, която разработва софтуер за онлайн магазини. Три години по-късно тандемът продава разработката си на Yahoo за $48 милиона и хакерът става милионер.